fbpx
Начало » България » На 20, 21 и 24 юли ученици, приети на второто класиране в гимназиите от осми клас, трябва да се запишат

На 20, 21 и 24 юли ученици, приети на второто класиране в гимназиите от осми клас, трябва да се запишат

  • bobi
  • 20 юли 2023
  •  Коментарите са изключени за На 20, 21 и 24 юли ученици, приети на второто класиране в гимназиите от осми клас, трябва да се запишат

На 20, 21 и на 24 юли, от 08:00 до 18:00 ч., ученици, класирани на втория етап при приема след седми клас, трябва да се запишат с оригиналните документи в съответните училища, в които са приети от осми клас, съобщават от Регионалното управление на образованието (РУО) в София-град.

Учениците, които не се запишат, не запазват местата си. Тези места ще бъдат обявени като свободни за третия етап на 25 юли.

От РУО в София-град напомнят, че при класиране учениците с равен бал се приемат и ако надхвърлят максималния брой ученици за паралелката. Съгласно член 59 от Наредба 10 от 1 септември 2016 г. на министъра на образованието и науката за организацията на дейностите в училищното образование обаче, балът се счита за равен, когато са абсолютно равни следните показатели – това е сборът от резултатите от националното външно оценяване; сборът от оценките от балообразуващите учебни предмети, превърнати по скала в точки; средноаритметичната оценка от оценките по учебни предмети, изучавани в седми клас в раздел А на учебния план – български език и литература, чужд език, математика, история и цивилизации, география и икономика, биология и здравно образование, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, от свидетелството за завършено основно образование, превърнати по скала в точки.

Ако по един от показателите има разлика в дадената паралелка, се класира ученикът с по-високия показател, уточняват от РУО в София-град.

БТА информира вчера, че второто класиране за прием след седми клас вече е публикувано и учениците могат да проверят в кои гимназии са приети, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Общо 5010 ученици са класирани на втория етап за прием в гимназиите след седми клас в София, от тях 329 са некласирани на първия етап. Това каза вчера за БТА д-р Ваня Кастрева – началник на Регионалното управление на образованието (РУО) в София-град.

Тя съобщи, че некласирани на втория етап са 968 ученици, от които 784 са от София и 184 са от страната.

Подалите заявление за участие във втория етап на класирането са общо 4640 ученици.

Класираните 5010 ученици трябва да се запишат между 20 и 24 юли, за да не загубят мястото си в гимназиите от осми клас. Тези 968 ученици, които не са се класирали, трябва да подадат заявление за участие в третия етап на класирането, но то е абсолютно независимо, обясни д-р Ваня Кастрева. Тя предупреди, че учениците, които не се доволни от второто си класиране, трябва добре да преценят дали ще участват в третото класиране, защото то е рисково и не се знае колко свободни места ще има, а те може да са единични бройки в някои паралелки.

На 12 юли излезе първото класиране за прием в гимназиите от осми клас. Тогава Софийската математическа гимназия (СМГ) „Паисий Хилендарски“ отново беше с най-висок минимален бал за кандидатстване след седми клас в столицата – 484,550 точки от максимум 500 точки.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top