fbpx
Начало » България » Наши ученици изобретиха фотоволтаична пейка за почистване на въздуха

Наши ученици изобретиха фотоволтаична пейка за почистване на въздуха

  • bobi
  • 01 юни 2021
  •  Коментарите са изключени за Наши ученици изобретиха фотоволтаична пейка за почистване на въздуха

Ученици от Професионалната гимназия по селско стопанство „Св. Георги Победоносец“ изобретиха фотоволтаична пейка с биофилтър за почистване на въздуха от специално селектирани растения. С нея спечелиха призовото първо място в националния конкурс „Енергетиката и ние“, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Благодарение на слънчевата енергия, пейката предоставя безплатен интернет и възможност за зареждане на мобилен телефон. Оборудвана е с табло, което предоставя информация за времето и качеството на въздуха.

Лампа осветява пейката през тъмната част от деня, а диодна лента свети в различни цветове. Устройството светва в червен цвят, когато засече високи стойности на замърсяване и наличие на твърди чaстици във въздуха.

Съоръжението е снабдено с капково напояване и сензори за влажност. Има и соларен панел, който събира и конвертира слънчевата светлина в енергия, която се съхранява в акумулатори.

Конструкцията позволява автоматични управления. Тя е подходяща за паркове и градини, спирки на градския транспорт, пешеходни зони и други.

Интерактивното изобретение беше представено от дванадесетокласниците Калин Великов, Акиф Ахмед, Георги Георгиев и Кристиян Иванов. Те ще продължат образованието си в Техническия университет във Варна. Състезанието беше организирано от ТУ-Варна под мотото „Приносът на България за Европейския зелен пакт“, информират от МОН.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top