fbpx
Начало » България » Началото на следващата учебна година може да е по-рано от 15 септември

Началото на следващата учебна година може да е по-рано от 15 септември

  • bobi
  • 28 апр. 2022
  •  Коментарите са изключени за Началото на следващата учебна година може да е по-рано от 15 септември
44 000 таблета

Новата учебна година започва на 15 септември, но продължават разговорите дали началото на следващата (2023/2024 година) да е по-рано – от 7 септември, каза пред журналисти министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

По думите му идеята е да се използва една допълнителна седмица от пет дни, които да се разпределят по-равномерно през учебната година, като ваканционни дни.

Той обясни, че целта е да се създаде ритъм на учене-почивка-учене-почивка, както е в по-добрите образователни системи.

За да стане това, са необходими промени в Закона за предучилищното и училищното образование, предстои и публично обсъждане. Крайното решение ще бъде взето, когато сме убедили обществото, че това ще бъде полезно, увери образователният министър.

От първи до шести клас нашите деца учат много по-малко от техните връстници в чужбина, посочи образователният министър. И добави, че може да се добавят две седмици в края на учебната година.

„Те ще бъдат използвани за проектно обучение, за нови форми на образование и за преговор на учебния материал. Целта е учениците да могат да завършат учебната година, като са усвоили материала, който са учили през годината“, обясни министър Денков.

Днес образователният министър, вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, и кметът на София Йорданка Фандъкова откриха учебен автоцентър „Макгахан“ и „Водородно училище за зелено бъдеще“ в Професионалната гимназия по транспорт „Макгахан“ в столицата.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top