fbpx
Начало » България » Настояват за въвеждане на програма за безопасен интернет в училищата

Настояват за въвеждане на програма за безопасен интернет в училищата

  • bobi
  • 24 ное. 2022
  •  Коментарите са изключени за Настояват за въвеждане на програма за безопасен интернет в училищата

Министерството на образованието и експерти по киберсигурност да подготвят и да бъде въведена в училище програма за безопасен интернет за децата от началния и прогимназиалния етап. За това настоява експертът по киберсигурност Явор Колев, който се включи във Велико Търново в националната кампания „Пази детето в интернет“, организирана от голяма застрахователна компания. Родителите да не въвеждат тотални забрани на децата си, а да направят така, че да знаят какво прави детето им в интернет, за да го предпазят, съветва експертът.

Децата ни непрекъснато са в интернет и там опасността за насилие върху тях не е основно в социалните мрежи, а в платформите за игри, предупреди експертът по киберсигурност Явор Колев:

„Основното място, където се срещат сексуални насилници са игрови платформи, които са насочени към деца на възраст между 7 и 9 години. Обикновено в социалните мрежи се започва един невинен първоначално разговор в месинджъра на социалната мрежа. Трябва да докладват това, да споделят веднага с родителите си. След което с родителите си да запазят водената комуникация на скрийншотове. В последствие, ако родителите преценят, че това е сериозен случай, да се обърнат към органите на полицията, където да подадат сигнала, за да може полицията да започне разследване и да се установи кой е този злосторник или насилник, или заподозрян“. 

По данни на Европол за миналата година киберпрестъпленията са се увеличили с 300 процента, включително и срещу деца, а най-разпространеното е сексуалното изнудване на децата, посочи Явор Колев и даде реален пример от практиката си, който представя и на срещите с учениците в кампанията „Пази детето в интернет“:

„Едно 9-годишно момиче от София, което в такава платформа се среща с уж 11-годишен младеж, обменят си снимки, той я кара да му изпрати по-разголени снимки и с тези снимки я изнудва, че ще ги публикува на общата стена на платформата. От там се започва един месец насилие – снимки, включена камера, принуждение за сексуални действия пред камерата, с предмети дори. След като му омръзва, решава да я покани на среща в реалното пространство. Тя му отказва. Той публикува снимките в общата стена и тогава вече се сигнализираха органите. Едва тогава, след едномесечно виртуално насилие, го задържахме. Това беше 28-годишен сексуален насилник от Пловдив. В платформата той имаше четири профила  – две на момичета и две на момчета, с общо 960 деца приятели в тази платформа“. 

В рамките на кампанията „Пази детето в интернет“ в страната се провеждат срещи и открити уроци с деца и учителите им, на които се дават съвети как да постъпват подрастващите. Над 1200 ученици от първи до 12-и клас от Великотърновска област днес и утре се включват в откритите уроци и беседи. Двама от тях разказаха за БНР:

„Случвало ми се е няколко пъти да се натъкна на злонамерен софтуер или програми. Трябва много да се внимава какво натискаме, какво гледаме, къде влизаме, за да може да избегнем тези неща“. 

„Никога не съм попадала на педофилия или нещо подобно. Като цяло аз не позволявам на непознати хора да имат достъп до моя профил в социалните мрежи и не позволявам непознати да се свързват, да ми пишат, тъй като е много опасно това нещо. Не си позволявам да качвам, да изпращам такива предизвикателни снимки, защото това не е нормално, особено на момичета, които са непълнолетни“.  

Сексуалните насилници в интернет обикновено са между 20 и 50-годишни мъже, с висок социален статус, отлични психолози, обикновено работят с деца, самотноживеещи са, но има и такива със семейства и деца.

Важна е ролята и на родителите, които трябва да знаят какво прави детето им в интернет, за да го предпазят.

Какво правят родителите:

„Имам контрол върху трафика им. Родителите трябва да се информират за достъпа до социалните мрежи, до други приложения, игрови приложения, да възпитават децата на култура на общуване в интернет, за да са безопасни в мрежата“, зави баща. 

„Детето ми в интернет не влиза без мое разрешение, единствено и само в мое присъствие. Контрол трябва да има във всички посоки на възпитанието“, коментира майка.  

Сигурността в интернет трябва да влезе и в учебната програма на децата, посочи още Явор Колев:

„Ние, като кампания, имаме една амбиция да направим с Министерството на образованието една програма, която да е един час месечно – не киберсигурност, както е модерно сега във всички университети да има специалност киберсигурност, да бъде и то от първи клас  – безопасен интернет. В часа на класния примерно да се коментират тези проблеми, да се канят експерти, чрез които от най-ранна детска възраст устойчиво да се преподава безопасен интернет“. 

Кампанията „Пази детето в интернет“ продължав

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top