fbpx
Начало » Бакалавър » Намаляват таксите за студентските общежития

Намаляват таксите за студентските общежития

  • bobi
  • 27 апр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Намаляват таксите за студентските общежития

Много от университетите намаляват таксите за общежития за своите студенти, това съобщи председателят на НПСС Даниел Парушев. Другата новина е, че все повече стават и висшите училища, които провеждат предварителни кандидатстудентски изпити онлайн и мислят за дигитализирането и на останалите си изпити.

Както знаете, информирахме ви наскоро, че едно от исканията на НПДД, които наскоро бяха изпратени до Министерството на науката и образованието (МОН) и до университетите в страната, бяха намаляването на таксата на общежитие. Също така студентите искаха и плащането на наемите за студентските общежития да бъде удължен с не по-малко от 60 календарни дни за всеки месец в периода на извънредно положение, считано от 13 март, както и студенти, докторанти, специализанти и курсанти, които не обитават общежитията си от 1 април, да получат 50% намаление на наемите си за април и май, както и да не плащат за консумативи през това време. Редица университети се съгласиха с искането.

Председателят на студентите също информира, че университетите, чиито общежития се управляват от „Студентски столове и общежития“, са намалили с близо 45% наемите. Сред тях са Русенският, Великотърновският, Тракийският, Аграрният, Университетът по хранителни технологии и др. По-ниски такси са разрешили и висши училища, чиито общежития се управляват от самите университети – УНСС например е намалил с 50 на сто наемите, а Софийският университет изцяло ги е премахнал за периода на извънредното положение. Студентите в Свищовския университет също ще плащат половин такса за общежитие за периода на извънредното положение. По-голяма част от останалите висши училища обаче са запазили същите наеми.

В част от университетите се коментира и удължаване на летния семестър с 30 дни, както са препоръчали от НПСС. „Може би само 10% от университети ще пристъпят към тази мярка. Става дума главно за медицинските университети и тези по изкуствата, на които 60% от занятията са практика“, коментира Парушев.

Другата промяна, е, че все повече стават и висшите училища, които организират предварителни кандидатстудентски изпити онлайн. Сред тях са Техническият университет в София, Тракийският университет в Стара Загора, Икономическият университет във Варна и др.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top