fbpx
Начало » България » Най-щастливите страни в света за 2022 година

Най-щастливите страни в света за 2022 година

  • bobi
  • 15 апр. 2022
  •  Коментарите са изключени за Най-щастливите страни в света за 2022 година

През последните 10 години ООН издава ежегоден доклад наречен World Happiness Report, в който са класирани страни според това колко са щастливи жителите им. Докладът излиза всяка година на 20 март- Световния ден на щастието. Разбира се, и тази година имаме тази класация, която е фокусирана предимно върху благотворителността и пандемията, която изживяхме.

През последната година животът ни премина през не малко промени, ограничения и различни ситуации. Проучването за щастието на хората обединява данни от 150 страни по целия свят като споменава и факторите, които водят до щастие, или пък до нещастие. Ето я и част от класацията:

1.Финландия

2.Дания

3.Исландия

4.Швейцария

5.Нидерландия

6.Люксембург

7.Швеция

8.Норвегия

9.Израел

10.Нова Зеландия

За пета година под ред Финландия и съседките и заемат първите места, въпреки студа и лошото време което преобладава там. Според проучването, факторите на които се дължи това са продължителността на живота, ниски нива на корупция и високи на обществено доверие, щедрост на хората, грижа положена един за друг, обществена подкрепа и свобода на избора. Италия, любима на много се е изкачила с цели 10 позиции в сравнение с миналата година.

Швейцария се намира на 4-то място благодарение на висок БВП, финансова сигурност и невероятната природа, която има. На 5-то място виждаме Нидерландия, която е любима на много туристи държава с впечатляващ брой посетители всяка година.

Проучването за 2022 година бе проведено преди да започне войната, но въпреки това Украйна и Русия попадат доста надолу в класацията. Украйна заема 98-мо място, а Русия 80-то. На дъното на таз годишната класация е Афганистан, като заема 146-то място. Разбираемо е защо Афганистан заема последното място, тъй като войната оказа много поражения върху населението. Южен Судан и Танзания също заемат последни позиции.

Какви промени настъпват в света спрямо проучването?

Според проучването нивата на стрес и тревожност, които се бяха покачили значително по време на световната пандемия са спаднали по целия свят тази година. С падането на мерките в много държави в света се очаква нивата на тревожност и стрес да се върнат към нормалното.

Допълнително, данните сочат, че чувството за удовлетвореност от живота се засилва при възрастните хора над 60 години, докато при младите то намалява.

А къде е България?

Нашата България също не е една от най-щастливите държави, защото се  класира на 85-то място. Но, това е напредък, тъй като спрямо репорта от последната година сме се изкачили с цели 3 места. През 2019 година, България бе на 96-то място, което означава че бавно се катерим нагоре.

Една хубава новина е, че според доклада България е сред 10-те страни, които показват най-голям ръст в оценката на щастието след 2008 година.

Според данните от доклада през последните 10 години разликата в оценката на щастието между Западна и Източна Европа се е стопила с 50%. През последните 10 години в държави като България, Румъния и Сърбия оценката за щастие базирана на житейски фактори се е покачила с цели 10%.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top