fbpx
Начало » България » Най-рискови са учителите, служителите и директорите

Най-рискови са учителите, служителите и директорите

  • bobi
  • 13 сеп. 2021
  •  Коментарите са изключени за Най-рискови са учителите, служителите и директорите

„Ден преди старта на втората пандемична учебна година всички сме длъжни да направим максималното, за да запазим учителите и служителите във всяко училище! Без съмнение учениците са най-важни за всички ни, но най-рискови са учителите, служителите и директорите! Най-лесното за предпазване – маски за всеки учител и служител; застраховка с включена клауза COVID-19 за всички работещи; прозрачен параван на бюрото на всеки учител и UVC лампа за кабинетите. Нека да не казваме, че нямаме пари – в тези времена това е без значение!“.

Това заявява Диян Стаматов – председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България /СРСНПБ/, който е и директор на 119-то Средно училище „Акад. Михаил Арнаудов“ в София.

Той казва, че медицинските сестри в училищата трябва да имат термометри, а училищата да са снабдени с огромно количество дезинфектанти – за ръце, под, плот, врати, дръжки. Ще са необходими „хигиенни материали в невероятни количества, а графикът за почистване в училищата ще е в „нечовешки“ формат, коментира Стаматов.

По думите му, дистанцията в голямо училище е „невъзможна“ и затова Диян Стаматов пита: Как ще се социализират учениците в дистанция. Разболеят ли се или се карантинират 10 процента от учителите, училището ще мине в дистанционно обучение. И тогава бързото превключване ще бъде реалност! Точно поради това трябва да предпазим учителите.

„Родителите са много силен и важен фактор – да не допускат ученици с видими грипоподобни симптоми до училище. Дори когато няма кой да ги гледа в дома. Всяко допускане ще доведе до главоломни проблеми за много хора в училище. Да, този път ще има връщане на ученици – в противовес с написаното в закона за училището, но пък в синхрон със здравето! Защото в противен случай ще се наложи всички дълго и отново да сме си у дома. Можем да направим училището една малко по-защитена среда! Заедно“, призовава председателят на СРСНПБ.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top