fbpx
Начало » България » Най-предпочитани гимназии в София са с испански език

Най-предпочитани гимназии в София са с испански език

  • bobi
  • 22 юли 2019
  •  Коментарите са изключени за Най-предпочитани гимназии в София са с испански език

Няма разместване във водещите по бал столични гимназии при приема след 7-и клас спрямо миналата година. И тази година с най-висок приемен резултат от външното оценяване по български език и математика е Софийската математическа гимназия. Испанската гимназия пък е най-предпочитаното училище с най-много ученици, пожелали да учат в него. Това съобщиха от Регионалното управление на образованието в София след обявяването на резултатите от първо класиране в столичните гимназии.

Тази година има кандидат с максимален резултат от приема – 500 точки, и това е момиче от Първа английска гимназия, уточниха от РУО-София. Гимназията с най-висок минимален бал за прием – СМГ, отчита резултат от 490.500 точки на последния приет. В списъка с училища с най-висок приемен бал следват 91-ва Немска езикова гимназия и 73-то СУ (Втора немска). Хит сред предпочитанията на кандидат-гимназистите тази година са училищата с изучаване на испански език. Испанската гимназия събира най-много желаещи да учат в нея – 2101 посочвания от кандидат-гимназистите. Второто и третото училище в класацията също са с изучаване на испански език – 22-ро СЕУ „Г.С. Раковски“ с 2085 посочвания и 32-ро СУИЧЕ – 1992. На четвърто и пето място са Френската езикова гимназия и Втора английска езикова гимназия. Сред професионалните училища най-желана е Националната търговско-банкова гимназия.

На външното оценяване по български език и литература в столицата средният резултат е 64.5 от 100 точки при 53 точки средно за страната. По математика учениците в София са изкарали средно 44.65 т. при 33.6 т. среден резултат за страната. От учениците в София 9869 са подали заявление за включване в класирането, 1871 не са се включили в него, като 543 от тях са от спортни училища и училища по културата. На първи етап се е наложило закриване на 15 паралелки заради липса на интерес, включително и такива със защитени професии.

Приетите и доволни от класирането ученици в цялата страна имат срок до 16 юли да се запишат, останалите подават заявление за участие във второ класиране. То ще бъде обявено до 18 юли включително. Записването на приетите на второ класиране е до 22 юли.

ТОП 10 ГИМНАЗИИ ПО БАЛ В СOФИЯ

1. СМГ
2. 91-ва Немска
3. 73-то СУ (Втора немска)
4. Технологично училище „Електронни системи“
5. 164-та Испанска
6. Първа английска
7. Втора английска
8. 9-а френска
9. 22-ро СЕУ
10. 35-о СЕУ

Източник: www.segabg.com

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top