fbpx
Начало » България » Най-популярните теми в съвременния дигитален свят – Блокчейн технологии и Криптовалути

Най-популярните теми в съвременния дигитален свят – Блокчейн технологии и Криптовалути

  • bobi
  • 02 февр. 2023
  •  Коментарите са изключени за Най-популярните теми в съвременния дигитален свят – Блокчейн технологии и Криптовалути

Блокчейн технологиите и криптовалутите са най-популярните теми в съвременния дигитален свят. Блокчейн технологията е софтуерна технология, която защитава целостта на дигиталната информация, накратно може да се обясни като верига от блокове, които съдържат информация. Чрез тази технология се създава алтернативни валути, като най-известната от тях е биткойн, но има и други криптовалути. Тя наподобява онлайн услугите за подпис, електронната система за гласуване и много други приложения.

Тази техника е описана за първи път през 1991 г. от група изследователи и първоначално е била предназначена за поставяне на клеймо за дигитални документи, така че да не могат да бъдат датирани назад (почти като нотариус). Въпреки това, тази техника почти не се използва, докато през 2009 г. е адаптирана от създателя на биткойн. Неговото име не е известно, има само псевдоним – Сатоши Накамото.

Днес ще обясним как работи тази технология.

Всеки използва хартиени пари (напр. получавате банкнота от 10 долара и вярвате, че не са фалшиви; ако вместо това някой ви изпрати имейл, казвайки: „Ето 10 долара“, вероятно няма да му се доверите). Технологията е подобна, както когато теглите пари  от  банкомат или плащате с карта. Тук просто се изпращат пари чрез дигитално съобщение. За да се уверите, че никой не лъже като изпраща пари, които всъщност не притежава, тези съобщения отиват до доверени банки, които водят отчети за такива дейности. Те знаят колко пари имат всички и приспадат нужното за всяка транзакция. Това обаче излиза скъпо, когато има милион транзакции по света всяка минута. Икономистите изчисляват, че банките са ни таксували над 1,7 трилиона долара за обработка на тези плащания през 2014 г., което е приблизително 2% от цялата световна икономика.

С блокчейн технологията можем да спестим голяма част от тези разходи, защото тя ни позволява да изпращаме пари точно както изпращане на имейли. Вместо да изпраща много информация за плащане до няколко сървъра, блокчейн използва хиляди персонални компютри в интернет. Всички транзакции се копират и между всеки компютър в система със счетоводна книга, наречена „The Ledger“, която е много безопасна.

Блокчейн не само позволява да спестяваме пари онлайн, но ни позволява също да защитим всяка част от тях в дигитално информация (това може да са онлайн лична карта, договори и много други правни документи, които има в бюрокрацията през 21 век).

Едно от основните приложения на технологията Блокчейн е за дигитална идентичност. Това е огромен проблем в дигиталния свят. Блокчейн проследява и управлява дигиталната идентичност по сигурен и ефективен начин, като използва система за удостоверяване. Тази система се основава на проверка на самоличността и дигитален подпис като в криптографията се проверява с публичен ключ. Това може да се използва за дигитални самоличности, онлайн влизане в акаунт, сватбени удостоверения, удостоверения за раждане, паспорти, лични карти и други.

Друга употреба може да бъде за дигитално гласуване. Основната причина, поради която повечето страни не са приели дигиталното гласуване, е сигурността. Решението на Блокчейн за това е да се провери дали гласуването се провежда успешно анонимно в останалата част от мрежата на Блокчейн технологията. Първата държава, която използва технологията Блокчейн за системата за гласуване, беше Дания през изборите през 2014 г. От друга страна, Естония беше първата, която организира интернет гласуване в голям мащаб извън технологията Блокчейн. Независимо проучване разкри, че 25% от гласовете в Естония са фалшифицирани. При незащитена интернет връзка беше използван официален ключов софтуер, който проследяваше ПИН кодовете и паролите за избирателите от камерите. Това е проблем, който Блокчейн технологията може да реши.

Светът говори много за технологията Блокчейн и криптовалутата, но много хора наистина не я разбират. Интернет е пълен с различна информация за предимствата на всяка криптовалута, но информацията е много разпръсната. В света на криптовалутите има „война“ между биткойн и етер (Ethereum). Днес ще ви разкажем повече за криптовалутите Биткойн и етер (Ethereum).

Биткойнът е дигитална валута и това означава, че се прилага със софтуер. Този софтуер се нарича „протокол биткойн“ и той установява правилата, с които всеки трябва да се съгласи, ако иска да използва Биткойн. Това включва колко голям е блок-а, изчисляването на таксите и много други. Биткойнът се състои от две големи части: протоколът биткойн и блокчейнът, който съхранява всички транзакции, които са се случили. Биткойн протоколът е изцяло с отворен код и всеки може да направи това.

Етерът е шестгодишна дигитална валута – криптовалута от второ поколение. Бавно расте в сянката на биткойните. Инвеститорите са уверени в биткойн, тъй като цената му се е утроила в сравнение с миналата година, но етерът нараства с около 500% през това време.

Етерът има „дигитални монети“ точно като Биткойн. Той на практика загуби цялата си стойност за един ден през юни 2017 г. от „флаш катастрофата“. Той премина от 319 долара до 10 цента на една борса, преди да покрие всичките си загуби.

Въпреки това, тук е сериозната разлика. Много хора смятат, че криптовалутите от второ поколение са по-добри, въпреки че и двете валути използват технологията Блокчейн. Помислете за Блокчейн като за ДНК на дигитална валута, това е онлайн книга, която отчита всяка отделна транзакция, тъй като криптовалутата няма физически отпечатък. Блокчейн позволява да се проследяват пари в цялата мрежа, така че да не могат да бъдат копирани или фалшифицирани. Етерът Блокчейн е второ поколение Блокчейн, също наречен Етириум и предлага като услуга „интелигентни договори“.

Етериум не просто проследява транзакциите, а ги програмира и ние можем да се докоснем до това в днешно време с автоматизирани плащания и депозити, но представете си, че можете да накарате парите си да се инвестират и да се спестят сами. Буквално бихте вложили парите си, за да работят за вас. Интелигентните договори ви позволяват да обменяте не само валута, но и акции, коли, къщи и всичко, без нужда от трети страни. Изрязва напълно посредника. Ето защо инвеститорите са обърнали внимание към  Етериум и смятат, че е по-силна и потенциално по-доходоносна технология от тази, която е в основата на Биткойн.

Това е като най-добрата машина за продажба. Вие правите депозит на криптовалутата за конкретния продукт, който искате. Цялата механика на транзакцията е автоматизирана. Тъй като биткойнът е свързан с технологията за плащане, Етериум има реални приложения, които варират от залагания до финансиране. Ето защо голям двигател на конвенцията Етър е нейната репутация сред големите корпорации.

Има и 3-то поколение блокчейн, които дори вече не са блокчейн в практически смисъл, което им позволява да надхвърлят ограниченията, които общата блокчейн архитектура носи.

По този начин блокчейн от трето поколение са децентрализирани софтуерни архитектури, които позволяват почти безкрайна мащабност, имат незабавни транзакции, почти безкрайна децентрализация, без такси и използват само 1 милионна енергия на биткойн. Пример за криптовалута от трето поколение е Кардано (Cardano).

Не е напълно ясно какво представляват блокчейн от 4-то поколение. Вероятно те са блокчейн от трето поколение с много подобрения чрез изкуствен интелект (A.I.). Някои от тях са Matrix AI, Deep Brain Chain, SingularityNet.

Вероятно A.I. блокчейн всъщност не правят нищо революционно, така че може да се окаже, че не се превръщат в блокчейн 4.0.

Отне 4 години на блокчейн 2-ро поколение да се развие с Етериум през 2015 г. и отне още 3 години на блокчейн 3-то поколение да се развие в средата на 2017 г. Така че, ако вече имахме блокчейн 4.0 сега, щеше да отнеме само една година, което е малко преждевременно. Нека да му дадем малко време.

Ще измести ли Блокчейн технологията банките? Вероятно НЕ

Ще им отнемат ли от пазарния дял? Вероятно ДА

При всички положения бъдещето на Блокчейн технологията ще бъде интересно J

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top