fbpx
Начало » България » Най-доброто световно образование у дома – платформите edX и Coursera

Най-доброто световно образование у дома – платформите edX и Coursera

  • bobi
  • 03 ное. 2020
  •  Коментарите са изключени за Най-доброто световно образование у дома – платформите edX и Coursera

Така наречените MOOC (massive open online courses) платформи набират все повече популярност по време на пандемията, защото позволяват безплатен и гъвкав достъп до образование на световно ниво. Вече всеки достатъчно отдаден човек може онлайн да изкара курсове, преподавани в университети като Harvard, Stanford, Yale и MIT. Достъпът до повечето материали е напълно безплатен, а който иска да има и доказателство за положените усилия, може да заплати сума между 100 и 200 долара и да си купи сертификат, акредитиран от самия топ университет.

Двата най-известни уебсайта за дистанционно учене са edX и Coursera – използват се от над 50 милиона любонателни хора по света. Кой от тях обаче отговаря повече на целите ви? За да си отговорите по-лесно на този въпрос, трябва да се запознаете освен с предлаганите курсове във всяка платформа и със самите уебсайтове като цяло.

Coursera: частна платформа с над 37 милиона потребители

Coursera е основана през 2012 от двама професори от Stanford. Тя е най-голямата MOOC платформа в света. В колаборация с университети и компании предлага широк спектър от онлайн курсове, вариращи от компютърни науки до личностно развитие. Една от най-популярните ѝ програми се казва „Learning How To Learn”. Някои от най-елитните институции, предлагащи свои учебни материали в платформата, са Yale, Stanford и Princeton. Всички останали партниращи университети се намират в топ 1000 световната класация както на Times Higher Education, така и на QS University Rankings.

Coursera е финансирана от частни фондове за рисков капитал, което ознчава, че институциите, предоставящи курсовете, имат ясно изявен интерес към печалбата на пари. Това води до две тенденции: все повече от материалите в някои курсове се получават срещу заплащане и все повече компании (като Google и Amazon) започват да предлагат свои програми в уебсайта.

И въпреки тези трендове много от съдържанието все още е свободно достъпно. Всеки може да намери хиляди безплатни лекции в своята сфера на интерес или специализация.

EdX: социално ориентираната алтернатива на Harvard

Също като Coursera edX е основана през 2012, но от елитните университети MIT и Harvard. За разлика от първата платформа обаче edX е с нестопанска цел.

Един от най-популярните ѝ курсове е харвардския „Introduction to Computer Science“. Повече от 100 партньорски университета в топ 500 на световните ранглисти предлагат курсове на 14-те милиона портебители на edX. Сред тези институции се нареждат известни имена като Oxford, Zurich и Berkeley.

edX оперира подобно на Coursera – има както безплатни, така и платени учебни програми. Предимство на първия уебсайт обаче е, че позволява на потребителите си да трансферират кредити от онлайн курсовете си (т.нар. MicroBachelors и -Masters) към университетската си програма, ако учебните теми се припокриват.

EdX vs. Coursera: коя MOOC платформа е по-добра?

Кои са най-съществените разлики между edX и Coursera?

Теми: И двата уебсайта предлагат най-разнообразни теми на обучение. Coursera обаче се фокусира повече върху професионален тренинг (включващ подготовка по компютърни науки и бизнес администрация), докато edX се концентрира върху хуманитарните и природните науки.

Цени: И в двата портала има и безплатни, и платени курсове. При безплатните само сертификатът струва пари. Като цяло Coursera е платформата с повече платено съдържание, но при нея съществува възможността университетът, в който учиш, да поеме цената на сертификатите и курсовете.

Сертификати се предоставят и от edX, и от Coursera.

Достъпност: Курсовете в двете платформи се предлагат периодично, най-често във времето, когато не се преподават на място в самия университет. Затова и има срокове, в които човек трябва да вземе материала. Coursera повтаря програмите си доста често, затова не е фатално, ако някой срок бъде пропуснат. edX „архивира“ своите курсове – позволява материалите да бъдат разглеждани, но спира да издава сертификати, защото ангажиментът на преподавателите за оценяване на домашните работи е приключил.

Заключение:

Коя от двете платформи е по-добра, не може да бъде обективно преценено. Oценката зависи от личните учебни цели на всеки човек. За да решите дали edX или Coursera е за вас, най-добре изпробвайте по една безплатна лекция от двете платформи, за да видите коя отговаря повече на вашия начин на учене.

И двата портала обаче имат една слаба страна – усвояването на информацията е оставено на самия човек. Затова ако сте от типа хора, които се нуждаят от директна комуникация при ученето си, е добре сериозно да помислите дали един онлайн курс би бил най-напред приятен за вас, а не само полезен.

Източник: Edukatico

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top