fbpx
Начало » България » Най-добрият математик в Европа е българин

Най-добрият математик в Европа е българин

  • bobi
  • 18 ян. 2019
  •  Коментарите са изключени за Най-добрият математик в Европа е българин

Петър Гайдаров от пловдивската математическа гимназия стана най-добрият млад математик в Европа.

17-годишният младеж влезе в Топ 10 на най-добрите математици в света, след като откри грешка при решаването на задача, свързана с формулата, известна като Разстоянието на Хеминг, след това решава и задача на половин век.

“Още от малък имам интерес да решавам задачи по математика, но по-сериозно се занимавам, откакто влязох в гимназия, тогава започнах да правя разработки по математика”, разказа пред Dnes.bg ученикът от Пловдив.

Новото българско лице на световния математически елит изследва хипотеза, свързана с полиноми. Той успява да даде частично решение на задачата на унгарския математик Пол Туран от 1962 година, която е изключително важна за криптографията.

Принос за добрата подготовка и мотивация на Петър има преподавателят му по математика Елка Вълканова.

“Да обучаваш гений е голямо предизвикателство, защото трябва да поддържаме вниманието на учениците”, казва Вълканова.

Наградата за Петър е 5000 евро и покана за участие във връчването на тазгодишните Нобелови награди, както и среща с лауреатите.

“Смятам, че това е доста голямо признание за моята работа, наистина се радвам – нобеловите награди, че ще присъствам на такъв престижен форум”, казва още младото момче.

“Това е най-голямото богатство на България – то не се изразява в средства или друго – богати сме и на природа, богати сме и на хора”, твърди директорът на Математическата гимназия в Пловдив Ивайло Старибратов.

Мечтата на най-добрия математик е да учи в САЩ, след което да се върне и работи в България.

Източник: http://bulgarnews.com/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top