fbpx
Начало » България » Най-добрите MBA програми в света

Най-добрите MBA програми в света

  • bobi
  • 20 сеп. 2018
  •  Коментарите са изключени за Най-добрите MBA програми в света

Тазгодишното издание на класацията на Financial Times за международно обучение в престижната MBA програма отсъжда първо място на американското бизнес училище към Stanford University. Второто място се заема от досегашния лидер INSEAD във Франция с неговата едногодишна MBA програма.

University of Pennsylvania остава на трета позиция, а програмата на London Business School е четвъртата в света и водещата британска MBA програма. Сред най-добрите бизнес училища място намират и редица азиатски университети, които все повече засвидетелстват позициите си в международното бизнес образование – това са институции като Ceibs (Шанхай), National University of Singapore (Сингапур) и Renmin University of China (Китай).

Номер едно MBA програма: Stanford, САЩ

Станфорд се нарежда на първо място за поредна година. Завършилите програмата през 2014г. имат най-високи средни доходи 3 години след дипломирането си – около 215,000 долара годишно. Това е до 114 процентно увеличение на заплатите им от преди започване на обучението. Бизнес училището е и сред първите в света по кариерно развитие.  MBA програмата в Станфорд е с продължителност 2 години, а цената й е 115,000 долара на година.

Най-добър азиатски университет: Ceibs, Китай

Китайският Ceibs (China Europe International Business School) е сравнително нова институция, основана в партньорство между китайското правителство и Европейския съюз през 1994г. Присъствието му в класацията датира от 2002 година, когато заема 92-рото място. Тази година  Ceibs се изкачва с три места до 8-мото място в света и най-добрия му резултат досега. Общо 15 азиатски университета присъстват в класацията за 2018 година.

Най-добра програма за международна мобилност: IMD, Швейцария

Институтът IMD (International Institute for Management Development) е разположен в Лозана, Швейцария. Специализиран е в обучението по бизнес в MBA и професионални програми. Училището води класацията по интернационално разнообразие:  96% от преподавателите и 99% от студентите са от чужбина. Завършилите института са и най-мобилни: 80% от дипломираните градят кариера в чужбина. Цената на MBA програмата е 85,000 швейцарски франка, а продължителността й – 1 година. През 2017 година програмата е провъзгласена от Forbes и за най-добрата по възвръщаемост на инвестицията.

Най-добро съотношение цена-качество: Hough Graduate School of Business, САЩ

Hough Graduate School of Business към University of Florida е отново в класацията за първи път от 2011 година, достигайки 58-мо място в света. Училището заема първо място по съотношение цена-качество, макар завършилите го да получават средно едва 106,000 долара на година. MBA програмата обаче е с малка продължителност (16 месеца) и има една от най-ниските цени – около 30,000 долара.

Най-голямо женско присъствие: Merage, САЩ

Merage School of Business към Калифорнийския университет е първото бизнес училище във 20-годишната история на класацията, в което учат повече жени от мъже – съставът им е 52%. За сравнение, средният женски състав в университетите от класацията е 28%. В институцията, основана през 1999година, се наблюдава постепенно увеличение на приетите студенти от женски пол. 

Най-добър нов участник: Lee Kong Chian, Сингапур

Lee Kong Chian School of Business към Singapore Management University влиза в класацията на 49-то място, най-високата позиция от всички нови имена тази година. Останалите университети са от Европа. LKC е един от трите висши училища в Сингапур, присъстващи в класацията. Освен него това са National University of Singapore Business School и Nanyang Business School. И трите университета имат подобни програми, международен състав и цени. MBA програмата в LKC струва 65,000 долара и е с продължителност една година.

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top