fbpx
Начало » България » Най-важното производство в една държава днес е производството на хора – качествени и можещи

Най-важното производство в една държава днес е производството на хора – качествени и можещи

  • bobi
  • 27 юли 2021
  •  Коментарите са изключени за Най-важното производство в една държава днес е производството на хора – качествени и можещи

Най-важното производство днес в една държава е производството на хора, но не каквито и да е, а качествени, можещи хора, каза известният преподавател по физика Теодосий Теодосиев по време на конференцията в рамките на събитието „Ало, Космос! Говори България“ в „София тех парк“ в столицата.

Теодосиев посочи, че не всичко е плод на „ръката“, а на „главата“, защото „маймуната също има ръка“, но това не я прави човек. Преди милион години, когато някаква маймуна се е сетила да посади дръвче, това вече е човек – вижда десетилетия напред, как дръвчето ще порасне и ще ражда плод, вижда в бъдещето, обясни учителят, цитиран от БТА.

„Събрали сме се да гледаме в бъдещето, България не е толкова малка страна, колкото изглежда, коментира той и отбеляза, че 16 държави в света са с абсолютни първенци по физика и ние сме една от тях. Българската майка продължава да ражда изумителни деца“, смята Теодосиев.

През 21 век най-ценният и най-скъпият продукт ще бъде доброто образование и, бих добавил, и доброто възпитание, допълни той.

Неговият съвет е децата да се занимават с технологии от най-ранно детство, но да наблегнат и на четенето на книги, за да имат добър понятиен апарат, да знаят значението на думите.

„Едно пораснало дете, което мечтае да стане космонавт“, Татяна Иванова, също се включи в конференцията, за да разкаже как е тренирала за астронавт в два лагера – в Турция и в САЩ. В моите вени тече звезден прах, каза момичето, което има издадена стихосбирка и планира втора, свирело е на барабани в група и мечтае да стане първата българска жена космонавт. Тя показа снимки от тренировките във вода, за отборни качества, от хидропоника – отглеждане на растения в изкуствена среда. Девойката обясни, че, за да станеш космонавт, трябва не само да имаш необходимото образование, а и да имаш контрол, да можеш да се гмуркаш, да скачаш с парашут, да стигнеш до прага на страха, за да видиш дали си готов. Тя иска България да стане пълноправен член на Европейската космическа агенция.

Татяна Иванова сподели също, че е необходима промяна на подхода в образованието в момента, защото учениците са принудени да зазубрят определен материал. Трябва да се научим да прескачаме границите си, е нейният съвет към децата.

Николай Солаков от Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанската академия обясни каква трябва да бъде храната за космонавти – лека, здравословна и лесна за употреба. В момента Институтът участва в проект за изработване на нови менюта за космонавтите. Основното предизвикателство е полезните вещества да бъдат запазени максимално в храната, за да покрият нуждите на космонавтите, които имат големи натоварвания. Солаков припомни, че през годините са изпробвани различни методи – стандартно изсушаване, кремчета, таблетки. Сега храните се обработват така, че да бъде изведена само водата от тях. Когато се добави вода, астронавтите могат да се наслаждават на всякакви храни – от макарони до сладолед, обясни той и показа на снимка специалните табли за храна на космонавтите. България е третата държава, която създава храна за космонавтите и първата, която прави космическа оранжерия. Конференцията продължава, като сред участниците са проф. Леандър Литов, доайенът на Българската антарктическа програма Проф. Христо Пимпирев, директорът на Харвардската инициатива „Център за произход на живота“ Димитър Съсълов.

„Ало, Космос, говори България“ се организира от Атлантическия клуб в България, в партньорство с посолството на САЩ в София и с над 30 организации, занимаващи се с образователни инициативи в областта на науката и технологиите.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top