fbpx
Начало » България » Над 780 училища ще бъдат обхванати по проект за осигуряване на качествено образование

Над 780 училища ще бъдат обхванати по проект за осигуряване на качествено образование

  • bobi
  • 13 ное. 2023
  •  Коментарите са изключени за Над 780 училища ще бъдат обхванати по проект за осигуряване на качествено образование

Над 780 училища ще бъдат обхванати по проект за осигуряване на качествено образование на стойност 5.5 милиона евро. Проектът е на българска частна банкова фондация в сътрудничество с глобалната образователна фондация „Обучение за всеки“. Целта е да се постигне равен достъп до качествено обучение на всички деца в Европа.

Доклад на УНИЦЕФ от март тази година установява, че неравенството в образованието в Европа се е задълбочило заради коронавирусната пандемия.

Според данните, 3% от децата в начална училищна възраст в Източна Европа не са посещавали училище в сравнение с 1% в Западна Европа. 11,1% от младите мъже и 8% от младите жени в Европейския съюз преждевременно напускат системата на образованието, сочат данни на Евростат. Това прекъсва възможностите за развитие и може да доведе до намаляване на потенциалните доходи, влошаване на психичното здраве и социално дискриминиране.

За България партньор по проекта ще бъде фондация „Заедно в час“, чиито учители работят основно в училища с деца от уязвими групи и използват различни инструменти, за да ги мотивират да посещават училище.

С финансиране от 450 хил. евро ще се разшири подкрепата за учителите в цялата система през следващите три години, което ще засегне повече от 35 000 ученици в над 780 училища.

В България ще се работи и за засилване на програмата „Училище за пример“ за развитие на директори, опитни или начинаещи учители, както и за разработване на висококачествено дигитално съдържание за учители, с което да имат достъп до съвременни педагогически инструменти.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top