fbpx
Начало » България » Над 630 млн. лв. са отпуснатите ипотечни заеми чрез кредитни посредници

Над 630 млн. лв. са отпуснатите ипотечни заеми чрез кредитни посредници

  • bobi
  • 11 мар. 2021
  •  Коментарите са изключени за Над 630 млн. лв. са отпуснатите ипотечни заеми чрез кредитни посредници

През 2020 г. кредитните посредници в България са съдействали за тегленето на ипотечни кредити на стойност 630 млн. лв. Това е ръст от почти 19% спрямо 2019 г., когато изтеглените чрез тяхното посредничество имотни заеми са били на стойност 530 млн. лв.

Общо за изминалата година са били изтеглени ипотеки за 4,181 млрд. лв., при 3,857 млрд. лв. за 2019 г., като ръстът на годишна база възлиза на 8,4% – над двойно по-нисък от нарастването на посредническия дял.

Делът на заемите, дадени чрез услугите на посредниците е 15,06% през 2020 г., при 13,7% за 2019 г. Това стана ясно по време на конференция на Асоциацията на кредитните посредници в България (АКПБ).

От асоциацията са категорични, че изминалата година е била трудна и много предизвикателна, но въпреки това имотният пазар не само не се е сринал, а продължава да бъде динамичен. От АИКБ обясниха, че в момента клиентите усилено купуват жилища, рефинансират кредитите си и търсят начини да инвестират част от спестените средства и противно на очакванията изминалата година е била успешна.

На въпрос дали има промяна в нуждите на клиентите и дали например са започнали да търсят продукти с по-дълъг срок на изплащане, но с по-ниска месечна вноска, Антон Андонов, изпълнителен директор на „ЕРА България“ АД, коментира, че в момента от пазара са се отдръпнали клиентите със спестявания в размер до 10-15% от стойността на искания имот. За сметка на това на по-преден план сега са по-платежоспособни клиенти с добро ниво на спестяванията и високи доходи. По думите му през 2020 г. делът на хората, които купуват имоти с цел инвестиция, се е увеличил с около 5% спрямо 2019 г.

По принцип в зависимост от типа на закупувания имот и профила на купувача той може да получи ипотечен кредит за около 80-90% от покупната цена на имота. Останалото трябва да дофинансира със собствени средства. Ако няма такива, обикновено клиентите прибягват до комбинация между ипотечен и потребителски кредит, като така по данни на ЕРА финансирането може да достигне и до 100-110% от цената на имота.

От услугите на кредитните посредници се възползват основно физически лица, но все повече фирми вече също избират този вариант. Предвижданията на бранша са делът на кредитните консултанти в ипотечното кредитиране от общия обем на това кредитиране през банките в следващите години да достигне 35%. В момента в АКПБ има 16 фирми.

Според Закона за кредитите за недвижими имоти на потребители “необвързаните кредитни посредници разглеждат достатъчно голям брой договори за кредит от предлаганите на пазара и препоръчват на потребителя един или няколко договора за кредит, подходящи за неговите потребности, финансово състояние и личното му положение”.

Мнозинството от членове на АКПБ работят с 12-те водещи банки в страната, които имат общ пазарен дял 98% от всички жилищни кредити на физически лица.

С набирането на популярност на услугите на кредитните посредници се появиха обаче и фалшиви такива. Мнозина са потърпевши, които вместо да получат изгодни кредити, биват завлечени с такси за стотици лева. Повечето жертви са принуждавани да плащат различни суми, за да им бъде отпуснат заем. Накрая не само че не получават кредит, но и „кредитният посредник“ изчезва.

Повечето фалшиви обяви могат да бъдат намерени в платформи с безплатни обяви или в различни групи в социалните мрежи. Най-честите жертви са хора, които са изпаднали в тежко финансово положение – трябват им спешно пари или имат лош кредитен рейтинг. Затова от асоциацията съветват клиентите да проверяват дали даден посредник е лицензиран и регистриран в БНБ.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top