fbpx
Начало » България » Над 5 хиляди деца се обучават в български неделни училища във Великобритания

Над 5 хиляди деца се обучават в български неделни училища във Великобритания

  • bobi
  • 25 ян. 2024
  •  Коментарите са изключени за Над 5 хиляди деца се обучават в български неделни училища във Великобритания

През настоящата учебна година МОН подпомага 42 български неделни училища във Великобритания, а общият брой на децата и учениците, записани в тях, е над 5 хиляди. Това стана ясно по време на посещение на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков в българското училище „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон. През миналата учебна година то чества своя 35-годишен юбилей, съобщиха от пресцентъра на МОН.

„Впечатляващ е възрожденският ви ентусиазъм, с който съхранявате и разпалвате българщината“, обърна се проф. Цоков към учителите и ръководителите на училището. По думите му може да се използва и опитът на британската образователна система, защото „децата трябва да учат за живота, а не за оценката“. „Много от нещата, които сте успели да направите тук зад граница, са предизвикателства, пред които трябва днес да се справя българската образователна система. Затова вярвам, че трябва не само да подпомагаме образователните ни институции зад граница, но и да използваме техния опит“, каза още министърът на образованието.

През тази година в Национална програма „България – образователни маршрути“ на МОН ще има отделен модул само за българските неделни училища. Това съобщи министър Цоков, който заедно с посланика на България във Великобритания Марин Райков проведе среща, в която участваха представители и на други български училища в Обединеното кралство. По този начин повече български деца ще се докоснат до знакови места, свързани с историята ни, и ще се заздрави връзката с България, коментира министърът.

Посланик Райков акцентира на важността на училищата, които действат към българските посолства и на съществената връзка между тях. Той подчерта още и значимостта на тези институции, които често са призвани да изградят умението на децата дори да комуникират със своите баби и дядовци, защото в противен случай езиковата преграда се оказва непреодолима. Според него тези училища са по-важни от всякога поради увеличаващата се българска диаспора.

С подкрепата на МОН предстои да се организира Форум за българските училища в чужбина, в който ще вземат участие лектори от СУ „Св. Климент Охридски“ и Кеймбриджкия университет, а министър Цоков получи официална покана за участие в него.

Директори и учители от българските неделни училища разказаха за трудностите, които срещат, но и за голямата удовлетвореност от своята работа, когато виждат постигнатите резултати.

Българското училище „Иван Станчов” е създадено през 1987 г. като форма на обучение по български език и литература, история и география на България за децата на българските дипломати и служителите в български държавни фирми. В този си вид съществува до 1991 година, когато поради липса на средства е закрито. През есента на същата година посланик Иван Станчов създава ново училище, което отваря врати за децата на всички българи в Лондон, които желаят децата им да се обучават по роден език от първи до осми клас. То продължава своята дейност и до днес и изиграва съществена роля за разкриване и развитие на български неделни училища към задгранични представителства в други точки по света.

През настоящата учебна година в него са записани 192 деца, като от тях 182 са включени в групи за допълнителни училищни дейности, сред които клубове за народни песни и танци, празници и традиции, театрален и кино клуб, групи „Околен свят“ и „Човекът и обществото“. Директор и учител по история е д-р Валентина Александрова-Кирова, която ръководи и Българско училище „Слово” в Оксфорд. До миналата учебна година училището е ръководено от г-жа Снежина Мечева, която е първият носител на отличие „Пробуда“.

В българското училище „Иван Станчов” министър Цоков бе посрещнат от учениците с рецитал на емблематичните стихотворения „Обич“ на Дора Габе и „Татковина“ на Петко Славейков. Министър Цоков връчи на директора на училището знак с кирилицата с пожелание да продължи мисията на училището да съхранява българщината.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top