fbpx
Начало » България » Над 1670 свободни места има в софийските гимназии

Над 1670 свободни места има в софийските гимназии

  • bobi
  • 26 юли 2022
  •  Коментарите са изключени за Над 1670 свободни места има в софийските гимназии

Над 1670 свободни места останаха в гимназиите в столицата след второто класиране.

Трябва да се отбележи обаче, че като цяло свободните места са по-малко от предходните години. За тях могат да кандидатстват учениците, които досега не са приети никъде, както и тези, които не са доволни от досегашното си класиране.

Около 40 места останаха свободни в най-желаните столични гимназии. Свободни места има дори в Софийската математическа гимназия (СМГ)и Технологичното училище „Електронни системи“ (ТУЕС).

На практика няма столично училище, в което да няма свободни места. От Регионалното управление по образованието обаче предупреждават, че третото класиране е много рисково, тъй като, за да участва в него ученикът трябва да се отпише оттам, където вече е бил записан.

Две свободни места без квоти има в училището с най-висок минимален бал – СМГ.

В ТУЕС също има две свободни места без квоти. В 91-ва немска гимназия свободните места са четири – две за младежи и две за девойки.

В 164-та испанска има по едно място за младеж и девойка. Във Втора английска има цели девет места – пет за младежи и четири за девойки.

„В сравнение с миналата година тази година са малко, 1673 са свободните места като във всяко училище има, може да е в една от паралелките, но наистина има свободни места. Това трето класиране е нов шанс за успех на децата, защото то е за ученици, които притежават в себе си оригинала на свидетелството за основно образование“, каза Ваня Кастрева, началник на РУО, София.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top