fbpx
Начало » Бакалавър » Над 130 са студентите от Украйна в Софийския университет, помагаме им финансово

Над 130 са студентите от Украйна в Софийския университет, помагаме им финансово

  • bobi
  • 28 февр. 2022
  •  Коментарите са изключени за Над 130 са студентите от Украйна в Софийския университет, помагаме им финансово

По-голямата част от студентите вече се върнаха към обучение присъствено. Това заяви в „Денят започва“ ректорът на Софийския университет Проф. Анастас Герджиков.

Българската държава финансира възможността студенти с български произход да се обучават у нас. Над 130 са тези от Украйна в Софийския университет, можем да допринесем главно финансово, освободени са от разплащане на таксата за общежитие, режийни, предстои да се приеме и безплатно изхранване, каза Герджиков.

Той изрази притеснение, че това не е достатъчно и институциите трябва да се обединят, за да осигурят необходимото на украинските студенти.

Проф. Герджиков коментира, че реформата във висшето образование върви добре вече 7-8 години. Броят на студентите рязко е намалял, почти двойно. Сега има конкуренция за студентските места, което ще доведе до повече конкуренция. Закриват се неприсъщи за университетите специалности, заради погрешен модел на финансиране в миналото. Сега се стимулира качеството. Реформата се е извършила с помощта на ректорите, които сами са инициирали предложения за реформа.

По думите му трябва да има някаква форма на обединяване между университети. Ползите са очевидни – когато един университет е по-голям, по-видим е и в международните класации и за студентите от чужбина. Има и опасности – проблеми с акредитацията на обединяващите се университети, както и това, че университетите имат име и история, което е основа за локален патриотизъм.

Важно е да се определят критериите, по които да се обединяват университетите – дали по направления, регионална близост и друго, призова той и допълни да се мисли внимателно, дали ще бъде юридическо сливане или консорциум.

Централният проблем е качеството на научните изследвания, което при нас невинаги е високо. Трябва да осигурим такова качество, за да станем по-видими, призова още ректорът на Софийския университет.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top