fbpx
Начало » България » Над 110 000 седмокласници и десетокласници се явяват на национално външно оценяване по БЕЛ

Над 110 000 седмокласници и десетокласници се явяват на национално външно оценяване по БЕЛ

  • bobi
  • 14 юни 2022
  •  Коментарите са изключени за Над 110 000 седмокласници и десетокласници се явяват на национално външно оценяване по БЕЛ

Над 110 000 седмокласници и десетокласници се явяват на национално външно оценяване по български език и литература (БЕЛ) днес.

Те ще положат изпитите в училищата, в които учат. Ще се допускат в сградите срещу документ за самоличност. Трябва да пишат с черен химикал, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Изпитът по български език и литература за повече от 60 000 седмокласници започва днес в 10:00 часа. Той продължава 150 минути. Децата със специални образователни потребности ще работят 80 минути по-дълго. Преди това, в 7:45 часа, в МОН, се изтегли вариантът по БЕЛ за националното външно оценяване на учениците в седми клас.

Тестът по БЕЛ за седми клас има 26 задачи. От тях 18 въпроса са затворени – избира се от четири възможности. Има 6 задачи с кратък свободен отговор, една е с разширен свободен отговор. По традиция последната задача изисква подробен преразказ по неизучавана художествена творба.

Равнището на компетентностите по български език и литература в края на първия гимназиален етап се проверява писмено чрез тест с общо 23 задачи. 14 въпроса са с избираем отговор, а 6 – с кратък свободен отговор. Има по една задача за редактиране и за разширен свободен отговор, в който трябва да се формулира теза или антитеза. Последната задача е за създаване на текст (резюме, заявление или CV). Изпитът продължава 90 минути – два слети учебни часа.

На 16 юни тази година е националното външно оценяване по математика за учениците в седми и в десети клас.

Максималният брой точки на всички изпити е 100. Точките не се преобразуват в оценки.

Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни тази година.

Оценката от националното външно оценяване в седми клас се използва като балообразуващ елемент при приема на ученици в осми клас. С резултата в десети клас учениците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втория гимназиален етап, информират от МОН.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top