fbpx
Начало » България » Над 10 000 ученици ще имат уроци в културни институции в страната – в музеи, галерии и театри

Над 10 000 ученици ще имат уроци в културни институции в страната – в музеи, галерии и театри

  • bobi
  • 15 окт. 2021
  •  Коментарите са изключени за Над 10 000 ученици ще имат уроци в културни институции в страната – в музеи, галерии и театри

Над 10 000 ученици ще имат уроци в културни институции в страната, като музеи, галерии, театри и други. За целта Министерството на образованието и науката отпуска 486 000 лв. на 238 общински училища и още 75 000 лв. на 38 държавни.

Средствата са от Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ за 2021 г. в частта ѝ за културните институции като образователна среда, съобщи пресцентърът на МОН.

С финансирането могат да се провеждат задължителни, избираеми и факултативни учебни часове по общообразователни предмети и теми, свързани с изкуства в музеи и галерии. Училищата могат да организират посещения на театрални постановки или на концерти (или представянето им в училище), свързани с конкретно учебно съдържание, срещи с актьори и музикални дейци.

Кандидатстването е само с един проект – за начален, за прогимназиален или за първи гимназиален етап до десети клас. Максималният размер на средствата за един проект е до 2500 лв.

По националната програма се организира и конкурс за най-добър урок в културните институции. Тази година той беше спечелен от преподавателката Васка Белчовска-Неделчева от Професионалната гимназия по селско стопанство „Никола Пушкаров“ в Попово. Темата на нейния урок е културното наследство и бизнесът в града през първата половина на 20-и век – част от обучението по иновативния предмет „Зелена кариера и креативност“ от разширената професионална подготовка на деветокласниците. На второ място в конкурса са Йорданка Сиракова и Боряна Ангелова от Основното училище „Яне Сандански“ и Лора Христозова от Регионалния етнографски музей с урок във втори клас за традициите на кукерството, Баба Марта и Сирни Заговезни. Трети се класираха преподавателите от Средното училище „Христо Ботев“ в Карнобат – Елена Янкова и Никола Петров, с интердисциплинарен урок по български език и литература, и по история и цивилизации за девети клас на тема „Българското възраждане“, състоял се в Музея на котленските възрожденци, информират от МОН.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top