fbpx
Начало » България » Награждават 62-ма български ученици, постигнали златно и сребърно ниво

Награждават 62-ма български ученици, постигнали златно и сребърно ниво

  • bobi
  • 25 сеп. 2020
  •  Коментарите са изключени за Награждават 62-ма български ученици, постигнали златно и сребърно ниво

Държавният глава Румен Радев ще награди на официална церемония на 25 септември в къщата-музей “Алеко Константинов” в Свищов 62 младежи, които са постигнали златно и сребърно ниво на Международната награда на херцога на Единбург – България.

Основен фокус на събитието ще бъдат постиженията на младежите, които в рамките на участието си в програмата са положили целенасочени усилия за своето лично развитие, поставили са си цели в различни направления и са се справили с предизвикателството да покажат на какво са способни.

“Наградата за мен е нещото, което ме направи още по-целеустремена и амбициозна” – споделя Ема Христова, която е сред успешно завършилите ниво Сребро в програмата участници. Двадесет и шест младежи, постигнали златно ниво на Международната награда, и тридесет и шест, постигнали сребърно ниво, ще бъдат отличени със златни и сребърни значки, които ще им бъдат връчени лично от президента Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова и от посланика на Великобритания в България Н.Пр. Д-р Роб Диксън. Сред официалните гости на събитието ще бъдат Светлозар Петров, изпълнителен директор на Jobtiger и председател на почетния тръст на Фондацията на Наградата в България, Генчо Генчев, кмет на община Свищов и Елена Маринова, президент на Мусала Софт и част от Почетния тръст на програмата у нас.

На тазгодишната церемония своите отличия на ниво Сребро и Злато ще получат младежи от София, Пловдив, Горна Оряховица, Свищов и Русе. През последните две години възпитаниците на 125 СУ “Боян Пенев”, София, 157 ГИЧЕ “Сесар Вайехо”, гр. София, Американски колеж София, Британика Парк Скул, НАРД, ПГЕЕ “М.В. Ломоносов”, Първа частна математическа гимназия София, и СУ “Димитър Благоев” гр. Свищов са преминали през програмата и са развили ключови, житейски и лидерски умения.

През септември 2018 г. държавният глава Румен Радев връчи за първи път на български участници наградите за ниво злато, а в навечерието на 24 май миналата година нови 45 млади хора бяха отличени за своите постижения. Държавният глава подкрепя програмата, защото “тя е доказал се във времето инструмент за развитие и самоусъвършенстване на младите хора, които сами решават своето бъдеще, опознавайки по-добре себе си”, както споделя самият той в посланието си към младежите. Чрез програмата младите хора сами поставят своите цели и задачи. Тя е насочена в интерес на обществото, защото със знанията и уменията, децата се готвят да бъдат полезни, ефективни и честни граждани на нашето общество, посочи още  държавният глава.

Н.Пр. Д-р Роб Диксън, посланик на Великобритания у нас, е преминал през програмата, когато е бил ученик и силно вярва, че тя открива нови хоризонти и възможности пред всички млади хора по света. Това ще бъде първото събитие, на което ще присъства след встъпването му в длъжност.

Като водещата лидерска програма за личностни постижения Международната награда на херцога на Единбург работи в училища и организации в повече от 130 държави по целия свят. Ученици и студенти на възраст 14-24 години участват в нея на три нива: Бронз, Сребро и Злато. Участниците във всяко ниво си поставят амбициозни цели в направленията доброволчество, физическа активност и умения, а в края участват в приключенско пътуване. Програмата предизвиква младите хора да развиват своята самодисциплина при определяне и постигане на цели, формиране на лидерски качества и умения за работа в екип.

Изучаване на чужди езици, детайлно запознанство със същността и дейността на демократическите и политическите науки с цел подготовка за участие в международна конференция; четене на книги; курсове по онлайн дигитален маркетинг и творческо писане са само част от дейностите, с които се занимаваха младежите през последните месеци в направлението умения, споделят организаторите.

Във направление Физическа активност младите са отделили по 1 час седмично за да повишат физическата си издръжливост и бързината, като чрез бадминтон; фолклорни танци; тренировки с тежести; посещения на природни забележителности в България, съчетавайки ги с физическа активност като туризъм и бягане и др. Младежите са участвали активно и в различни доброволчески инициативи като участие и реализация на 3 презентации с мотивираща функция пред връстници на тема “Как и защо да изграждат себе си чрез извън класни дейности?” и как това ще им помогне в живота; лидерство в ученически съвет на гимназия; асистенция на учителите; преподаване на деца лишени от родителска грижа и др.

Източник: https://politika.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top