fbpx
Начало » България » Мястото след първо класиране гарантирано при неуспех на второто

Мястото след първо класиране гарантирано при неуспех на второто

  • bobi
  • 25 апр. 2018
  •  Коментарите са изключени за Мястото след първо класиране гарантирано при неуспех на второто

Максималният бал 36 се равнява на 500 точки.

Ако кандидат- гимназист е приет на първо класиране, мястото му е гарантирано, дори и ако реши да участва във втория тур на състезанието за прием в гимназия. Това може да се случи, при условие, че седмокласникът не е минал на по-предна позиция във втория тур.

Така например, ако седмокласникът е класиран на петото си желание, което хипотетично е столичното 18-о СУ, той има право да се пробва на второ класиране да бъде приет на по-предна позиция. Ако, обаче не бъде класиран на четвъртото, третото, второто или първото си желание, той не губи мястото си в 18-о училище. След като излезе първо класиране – седмокласникът има два хода, ако иска да бъде приет в държавна или общинска гимназия към МОН.

Първият е да се запише в школото, в което е приет, ако е доволен от резултата си. А вторият е да подаде документи в същото училище за участие във второ класиране, в случай, че иска да бъде приет в по-предпочитана от него гимназия, която е посочена на по-предна позиция в документите му.
Ако ученикът дръпне напред при втория тур, първоначалното му място от първо класиране, автоматично се освобождава и може да бъде заето от друг кандидат.

Попълването на заявлението за първо класиране трябва да се извърши много внимателно и добре обмислено. Подредбата на училищата трябва да се осъществи от най-желаните низходящо към по-малко желаните профили, професии и специалности на конкретните училища.
За втора година балът за гимназия ще се изчислява в точки. Така досегашният максимален бал 36 ще се равнява на 500 точки.

Те са от важно значение за седмокласниците, особено за тези, които се целят в елитните столични гимназии. След като резултатите вече са ясни се очаква да бъдат публикувани скали с успеваемостта на учениците от националните външни оценявания /НВО/ по български език и математика. Те ще бъдат от полза на родителите, защото по тях те ще могат да се ориентират как са се представили децата им в сравнение с връстниците им. Родителите ще могат да преброят колко ученици водят тяхното дете в резултатите от националните външни оценявания измерени в точки.

Максималният резултат от едно НВО е 100 точки. При различните паралелки балът се формира по различен начин. Така например той може да бъде сбор от удвоеният резултат от НВО по български и удвоеният от НВО по математика. В друг случай, пък точките от изпита по математика може да се утроят, а тези по български да се вземат само веднъж.

В окончателния бал участват и оценките от свидетелството за завършен седми клас, които се приравняват в точки.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top