fbpx
Начало » България » МОН ще си сътрудничи с международна организация за повишаване грамотността на българските ученици

МОН ще си сътрудничи с международна организация за повишаване грамотността на българските ученици

  • bobi
  • 21 ное. 2023
  •  Коментарите са изключени за МОН ще си сътрудничи с международна организация за повишаване грамотността на българските ученици

Допълнителни анализи, изготвени за България и подкрепа за реформиране на оценяването в образователната ни система. Това бе договорено по време на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с Андреас Шлайхер, директор на дирекция „Образование и умения“ и ръководител на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Разговорът е по инициатива на Галин Цоков поради продължаващите ниски резултати на българските ученици на международните сравнителни проучвания PISA.

Стартирали сме серия от реформи и целта ни е да поставим основата за цялостна промяна на начина на оценяване на знанията на учениците – от наизустяване на знания към формиране на умения и компетентности, обясни проф. Цоков.

По думите му PISA е международно изследване, постигнало най-много в процеса на оценка на базисни умения и натрупаният опит би бил важен за реформите, които предстоят.

„Притеснени сме и от продължаващите ниски резултати на учениците ни в последните изследвания на PISA през 2018 г. и искаме да поставим основата на истинска промяна, която да ни оттласне от дъното на международната класация“, обясни още българският министър.

„България е в ситуация, в която само може да подобрява резултатите си“, посочи Андреас Шлайхер.

Според него в по-лоша ситуация са държави, които отчитат сериозен спад в данните в международното изследване.

България показва устойчивост, която може да се разглежда и като основа за надграждане на резултатите ѝ, обясни още ръководителят на PISA.

Той се ангажира, че неговият екип ще подпомогне българското Министерство на образованието и науката в изготвянето на подобни тестове за училищата в страната, както и с методическа помощ за промяна на модела на преподаване. Андреас Шлайхер прие и поканата на проф. Галин Цоков за дистанционно участие във Форум за дигитализацията в българското образование, който ще се проведе през първата половина на декември.

Двамата се договориха и за организиране на съвместно събитие с ОИСР, посветено на промяната в съвременното училищно образование, което да се проведе в България през февруари и в което ще вземе участие ръководителят на PISA програмата.

Срещата между двамата се проведе във Финландия в рамките на форум за преглед на актуалните образователни политики, организиран от ОИСР.

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков с Андреас Шлайхер (МОН)

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top