fbpx
Начало » България » МОН: Ще купим пречистватели за въздух в училищата

МОН: Ще купим пречистватели за въздух в училищата

  • bobi
  • 27 авг. 2020
  •  Коментарите са изключени за МОН: Ще купим пречистватели за въздух в училищата

Новата убечна година ще започне присъствено, увери отново министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Живеем в условия на непредвидимост, но сме заявили, че обучението ще е присъствено. Ще бъде трудна година и е нужен баланс – да не прекъснем обучението и да запазим здравето“, каза министърът.

Дистанционната форма все още не е достатъчно разработена. Затова през предстоящата учебна година ще се даде превес на присъственото обучение, но при определени противоепидемични мерки.

„Други страни са избрали сходни варианти. Грипната ваканция няма да е ваканция, надявам се да се приеме – да се превключва на работа в електронна среда“, каза още той. Той призна, че има притеснени родители.

„Имаме списък с хронични заболявания, с които децата могат да изберат да останат вкъщи. Ще има дистанционна форма“, добави Вълчев.

„Няма система, която да е напълно готова и напълно оборудвана. Имаме отпуснати средства от ЕС за компютри, вероятно ще купим пречистватели на въздуха, но това ще се забави. Не можем да сме сигурни, че всяко дете ще има персонално устройство за работа“, каза още той.

Въвежда се принципът на невзаимодействие между паралелките в училищата и групите в детските градини. Ако има болно дете, стремежът ще бъде да се ограничат физическите контакти на децата извън паралелката или групата. Освен това ще има задължителни и пожелателни мерки за безопасност, като задължително ще се носят предпазни маски, но не в класните стаи, а в общите помещения.

По въпроса със заплатите на ректорите в България и конкретно за ректора на ЮЗУ Вълчев уточни, че има наредба, която ще подпише до края на седмицата и тя предвижда заплатата на ректорите да зависи от изпълнението на определени цели, важни за обществото – например колко са променили учебната програма, колко са развили млади преподаватели. С официална позиция от вчера, ректорът на ЮЗУ проф. д-р Борислав Юруков обяви, че заплатата му не е 16 000 лв., а е 4800 лв. месечно.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top