fbpx
Начало » България » МОН учредява отличие „Пробуда“ за българските учители зад граница

МОН учредява отличие „Пробуда“ за българските учители зад граница

  • bobi
  • 28 юли 2023
  •  Коментарите са изключени за МОН учредява отличие „Пробуда“ за българските учители зад граница

Министерството на образованието и науката учредява отличие „Пробуда“ за българските учители зад граница.

Първия почетен знак връчи днес министър Галин Цоков на Снежина Мeчева. Тя е дългогодишен директор на Българското училище към Посолството на България в Лондон и преподавател по български език и литература, съосновател на Асоциацията на българските училища в чужбина. Церемонията се състоя по време годишната конференция на Асоциацията в София.

„Наименованието на отличието е „Пробуда“, защото Вие сте съвременни будители – далеч от дома съхранявате българския дух и го пренасяте през годините“, каза министър Цоков.

По думите му то ще се присъжда ежегодно от МОН на учители зад граница като номинациите ще се съгласуват с Министерството на културата, Министерството на външните работи и българските общности зад граница.

Характерно за неделните училища е, че те са обединителен център на хора с кауза – да представят историята и културата ни на българските деца, родени далеч от дома. Благодаря ви за вашата дейност и се надявам с нашето отличие да Ви вдъхновим да бъдете все така отдадени на тази кауза, посочи още проф. Цоков.

Той съобщи, че вече е провел срещи с организациите на българските училища зад граница и са обсъдили проблемите, които срещат.

„Ще използваме Вашите знания и умения, за да ги решаваме. Предизвикателствата пред Вас не са толкова различни и от проблемите на българската образователна система. Затова и трябва да променим насложеното разбиране да търсим отделни решения, а да работим за цялата система като едно цяло”, каза още министърът.

По думите му стъпка в тази посока е разписването на две нови национални програми към МОН, по които се финансират и дейности на неделните ни училища зад граница.

Поздравление към участниците в конференцията отправи и председателят на парламентарната комисия по образование и наука Красимир Вълчев.

Отличието „Пробуда“ е статуетка във формата на петел и е изработена от Вежди Рашидов.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top