fbpx
Начало » България » МОН с програма за оптимизиране на академичния състав в университетите

МОН с програма за оптимизиране на академичния състав в университетите

  • bobi
  • 25 мар. 2021
  •  Коментарите са изключени за МОН с програма за оптимизиране на академичния състав в университетите

Програма за оптимизиране на академичния състав в университетите бе публикувана за обществено обсъждане от Министерството на образованието. Предвижда се 33 държавни висши училища да получат 4 милиона лева за обезщетения на 1000 пенсионирани преподаватели над 65 години.

Оптимизацията се налага заради продължаващите демографски промени в страната, стремежа за повишаване ефективността на разходите за висшите училища и големия дял на академичния състав в предпенсионна възраст.

Очакваните ефекти от нея са повишено качество на образованието чрез поставяне на висшите училища в реална конкурентна национална и международна среда и стимулиране на професионалната мотивация на по-младия академичен състав.

От просветното министерство изтъкват, че във висшите училища продължават да бъдат ангажирани членове на научно-преподавателския състав на възраст над 65 години, които реализират определен хорариум и по този начин не се дава възможност на по-младите членове на академичния състав да получават съответно натоварване с аудиторна заетост и възможност за развитие.

Програмата за оптимизация на академичния състав ще се изпълнява от 1 май до 31 декември

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top