fbpx
Начало » България » МОН с предложение за нов предмет и изпити

МОН с предложение за нов предмет и изпити

  • bobi
  • 29 юни 2020
  •  Коментарите са изключени за МОН с предложение за нов предмет и изпити

МОН предлага нов предмет за 5, 6 и 7 клас. Учениците ще надграждат знанията с дигитално моделиране и креативност. Това заяви на брифинг министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Дигиталната креативност ще бъде увеличена за сметка на час по чужд език“, добави Вълчев.

МОН предлага и изпити с интегрирани тестове след 7 клас

„Промените, които предлагаме, не са големи. Основната промяна е в посока уреждане на възможност за провеждане на НВО чрез интегрирани тестове. Трудно успяваме да мотивираме учениците за по-задълбочено учене в областта на природните науки. Това се вижда и от оценките и малкия брой зрелостници, които полагат матури по тези предмети“, каза Вълчев.

От учебната 2022-2023 г. ще бъде предложено изпитът по БЕЛ да се съчетае с обществените науки, а този по математика – с природните.

Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова уточни, че през май-юни на 2023 г. ще се състоят националните външни оценявания в трите учебни класа в този нов формат, предаде БТА.

За седми клас ще се определи какъв ще е моделът на изпита, но със сигурност ще има задача, която ще е за създаването на текст. „Дали ще е в този вид преразказът, дали ще е друг преразказът, или ще е в друга форма създаването на текст, това ще се обсъжда в работна група“, обясни Михайлова. Тя подчерта обаче, че създаването на текст е ключово умение и ще има такава задача със сигурност в изпита за седми клас и в бъдеще.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top