fbpx
Начало » България » МОН с нагласа за изпити след 4-и и 10-и клас

МОН с нагласа за изпити след 4-и и 10-и клас

  • bobi
  • 14 дек. 2020
  •  Коментарите са изключени за МОН с нагласа за изпити след 4-и и 10-и клас

Има вероятност първият учебен срок да завърши онлайн, каза в „Денят започва“ зам.-министър Таня Михайлова. От друга страна заболеваемостта се следи внимателно и ако случаите намалеят, първи ще са върнат децата в детските градини и началния етап. Министерството е с нагласата да се проведат всички външни оценявания тази година, включително тези за 4-и и 10-и клас.

Според Таня Михайлова на този етап е рано да се каже кои теми ще бъдат изключени от изпитите след 7-и и 12-и клас. Дори да отпаднат тези теми обаче, те ще бъдат изучени в училище.Така беше и миналата година. Външното оценяване е изключително важно, смята Михайлова.

„Ние сме с нагласата, че изпити ще има и НВО след 4-и и 10-и клас и НВО след 7-и клас и ДЗИ след 12-и клас, още повече, че се очаква университетите да потвърдят своето виждане за това матурата да бъде вход към висшето образование“, допълни Михайлова.

Така стана и миналата година. Колкото до връщането на децата в училище, това зависи от компетентните органи, каза Михайлова. Тя подчерта, че според изследвания малките ученици не са преносители на заразата. Ако условията са благоприятни, първо ще се върнат децата от детските градини и учениците от начален етап, защото затварянето на децата в къщи не е добро за психичното им състояние. В първи клас се формират и базовите умения.

„Но има вероятност и първият учебен срок да приключи в такава среда. Ако разглеждаме връщането на учениците като приоритети, е важно да се види спецификата на класа и училището“, каза още тя.

Приоритет за връщане в клас трябва да имат и осмокласниците, които учат езици както и учениците от професионалните гимназии. Нямало е смисъл децата да се връщат за два дни в училище, затова е удължена Коледната ваканция за сметка на междусрочната, обясни още Михайлова.

Олимпиадите са отложени. Децата със СОП обаче продължават обучението си. 5% от учениците не са включени в електронното обучение, но на тях се носят обучителни материали. Отпуснати са и 15 млн. лева за устройства и дезинфектанти.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top