fbpx
Начало » България » МОН създаде помагало по български език за украинските деца у нас

МОН създаде помагало по български език за украинските деца у нас

  • bobi
  • 20 февр. 2023
  •  Коментарите са изключени за МОН създаде помагало по български език за украинските деца у нас

Министерството на образованието и науката разработи учебно помагало за изучаване на български език като чужд, съобщават от пресцентъра на министерството.

Помагалото е предназначено за ученици от първи до четвърти клас, търсещи или получили закрила в страната ни и мигранти. То ще може да се използва от началните учители за осигуряване на допълнително обучение по български език като чужд на децата и учениците от Украйна.

Помагалото, което е изготвено в рамките на Националната програма „Учебници, учебни комплекти и учебни помагала“, може да се ползва в електронна среда, но предстои да бъде отпечатано и на хартия.

През втория срок на учебната 2021/2022 година в детските градини и училищата бяха записани 3 деца и 111 ученици с международна закрила и 84 деца и 439 ученици от Украйна с временна закрила, като на 296 бе осигурено допълнително обучение по български език като чужд. За учебната 2022/2023 година са записани 2 деца и 134 ученици с международна закрила и 512 деца и 1738 ученици с временна закрила.

За подкрепа на приобщаването на децата и учениците мигранти и търсещи или получили международна закрила се осигурява допълнително обучение по български език като чужд. За подготвителните групи това се не повече от 60 педагогически ситуации. До не повече 90 часа са предвидени за начален етап на основното образование, не повече от 120 са за прогимназиален етап и не повече от 180 часа за първи гимназиален етап.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top