fbpx
Начало » България » МОН: При онлайн занятия 34 000 ученици остават без интернет връзка

МОН: При онлайн занятия 34 000 ученици остават без интернет връзка

  • bobi
  • 08 сеп. 2021
  •  Коментарите са изключени за МОН: При онлайн занятия 34 000 ученици остават без интернет връзка

34 хиляди ученици ще останат без интернет връзка по социални причини през следващата учебна година, ако се наложи онлайн обучение, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Таксите за интернет на тези ученици до края на 2021-а  ще струват 2,4 млн. лв. на училищата, които са спестили 231 млн. лева през изминалата година.

Уточненията от страна на Министерството на образованието и науката идват, след като по-рано през деня синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ изрази скептицизъм относно идеята на МОН училищата да плащат интернет таксите на учениците от семейства , които не могат да посрещнат тези разходи по социални причини.

От синдикат „Образование“ добавиха, че в училищните бюджети няма средства за таксите, и че ако от учебните заведения се пренасочат средства за интернет към социално слаби семейства и на ромските ученици, то незабавно ще започне подготовка за протести и стачки.

От протестното ведомство обаче не смятат, че заделянето на пари за интернет такси на въпросните групи ученици би следвало да е проблем за учебните заведения, тъй като до края на тази година за целта ще са необходими 2,4 милиона лева при икономисани от училищата през миналата година 231 млн. лв.

От МОН напомнят, че при онлайн занятия министерството осигурява интернет и за учителите под формата на допълнително месечно възнаграждение от 30 лв. Към момента за такова допълнително плащане са кандидатствали над 23 хиляди педагози.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top