fbpx
Начало » България » МОН препоръчва на директорите: Втора смяна да приключва до 18.30

МОН препоръчва на директорите: Втора смяна да приключва до 18.30

  • bobi
  • 07 ян. 2020
  •  Коментарите са изключени за МОН препоръчва на директорите: Втора смяна да приключва до 18.30

Да няма учебни часове след 18.30 часа в името на безопасността на децата. Това обсъждат от ръководството на Министерството на образованието и науката, съобщи зам.-министър Таня Михайлова.

„Идеята е втора смяна да приключва в 18.30. Много е изморително учениците да са на училище до 19.15. Предпочитам нулеви часове, но да тръгнат по-рано, защото все още и децата не са толкова изморени, и шофьорите са по-концентрирани“, коментира зам.министърката на образованието, която призна, че идеята се обмисля и заради последните инциденти с блъснати от автомобили осмокласници по улиците на столицата вечер, по тъмно.

„Ето, 23-то СУ е един добър пример. Има и други училища, които са го въвели. Надявам се да го направят тези, които могат да го направят“, добави Таня Михайлова.

В училищата, които вече го правят, децата започват учебни занятия с един час по-рано. Така, ако се налага да имат седми час, също ще приключат в 18.30 часа, както, ако имат само шести час.

Според зам.образователната министърка по този начин децата ще си тръгват от училище с поне час по-рано, когато все още не са толкова изморени, за да внимават при пресичане, а и шофьорите ще са все още по-концентрирани и по-малко изнервени от трафика.

По думите й едносменният режим, който изцяло ще сложи край на ученето до късно вечер и по тъмно, особено през зимата, няма как да бъде въведен скоро в големите градове.

За София срокът за преминаване към една смяна на учене е 2029 г., но ако е възможно и по-рано да стане, ще се направи, каза Таня Михайлова.

„Отменихме срока, защото един срок трябва да е реалистичен. Някои градове вече са на едносменен режим, но, за съжаление,  поради демографския проблем – защото няма деца„, коментира Михайлова.

Когато децата минат на едносменен режим, ще започват учебните занятия в 8.00, а някои дори в 8.30.

Зам.-министър Таня Михайлова коментира и недоволството на някои родители, че отново междусрочната ваканция е по средата на седмицата и се пада в сряда, 5 февруари, а на следващия ден, четвъртък, децата трябва да започнат училище. Това създава неудобства, особено за семействата с по-малки ученици.

По думите й това не е ваканция за отдих, а един ден, предназначен чисто организационно за преминаване от единия в другия срок.

Както всяка година, дните се броят стриктно от служителите в МОН и учебните през първия срок не трябва да надвишават тези през втория срок. А сметките се объркват и когато има национални празници, и се налага и понеделник да бъде почивен, защото така намаляват учебните дни, обясни още зам.-министърката. Пак заради стриктното разделяне на учебните дни през първия и втория срок тази година децата в пети и шести клас ще завършват не на 15 юни, а на 16 юни.

„Това е ден за пренастройка – да не започне детето от втора смяна в единия ден на следващия ден първа смяна, вече за втория срок. Няма нищо драматично. Междусрочната ваканция винаги е била 1 ден между двата срока. Логиката е, че това е чисто организационен ден“, добави още заместничката на Красимир Вълчев.

Източник: https://dariknews.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top