fbpx
Начало » България » МОН предлага образователните книжки за детските градини да бъдат финансирани от държавата

МОН предлага образователните книжки за детските градини да бъдат финансирани от държавата

  • bobi
  • 28 мар. 2022
  •  Коментарите са изключени за МОН предлага образователните книжки за детските градини да бъдат финансирани от държавата

Министерството на образованието предлага образователните книжки за най-малките в детската градина да бъдат финансирани от държавата. Ведомството е подготвило промени в постановление за финансиране на образованието. Предлага се да има повече пари за учебници по новия предмет „Компютърно моделиране и информационни технологии“.

Малко над 35 лева ще е бъде нормативът за осигуряване на познавателни книжки за дете в първа възраства група. До този момент родителите са купували книжките, е отбелязано в проекта за промени.

Образователното министерство посочва, че по този начин ще се осигури и равнопоставеност на най-малките в детските градини. Мярката се очаква да влезе в сила през учебната 22-23-та година и да обхване над 51 000 деца.

Заради новия предмет „Компютърно моделиране и информационни технологии“ пък, МОН предлага цената за отпечатването на допълнените учебници да е между 144 и 162 лева.

В зависимост от това за кой клас са предназначени. Предметът се изучава в пети, шести и седми клас. Около 122 200 ученици има V и в VI клас. А за учебната 23 – 24 се очакват приблизително 63 700 ученика в VII клас. Новият учебен план добавя около 17 учебни часа по новия предмет. Затова е нужно и увеличаване на съдържанието на учебниците. От министерството на образованието са пуснали предложенията за обществено обсъждане. Крайният срок за него е 20 април.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top