fbpx
Начало » Бакалавър » МОН предлага критерии, по които ВУЗ да стават изследователски университети

МОН предлага критерии, по които ВУЗ да стават изследователски университети

  • bobi
  • 24 юни 2021
  •  Коментарите са изключени за МОН предлага критерии, по които ВУЗ да стават изследователски университети

Висшите училища у нас ще могат да кандидатстват за статут на изследователски университети пред междуведомствена комисия по показатели, които Министерството на образованието и науката предлага за одобрение на Министерския съвет.

Изследователските университети ще получават допълнително целево финансиране за развитие на научната си дейност, предаде БНР.

Научни резултати, видими в международните бази данни Scopos и/или Web of science, развитие на научния капацитет на академичния състав, обществено и икономическо въздействие – това са трите основни групи показатели, по които висшите училища ще могат да кандидатстват за статут на изследователски университети, ако кабинетът приеме методиката, разработена от МОН и публикувана за обществено обсъждане.

Стойностите по конкретните показатели ще се изчисляват в точки по определена формула.

Оценката на кандидатите ще се извършва от междуведомствена комисия, създадена от просветния министър. В нея ще има представители на МОН, Министерството на финансите, Министерството на икономиката, на Държавната агенция за научни изследвания, на Съвета на ректорите.

Списъкът с изследователските университети ще се актуализира всяка година като висше училище, което отговаря на критериите, ще се включва в него за срок от 4 години с възможност за удължаване при изпълнени критерии.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top