fbpx
Начало » България » МОН предвижда стимули за учените с публикации в световни издания

МОН предвижда стимули за учените с публикации в световни издания

  • bobi
  • 26 апр. 2021
  •  Коментарите са изключени за МОН предвижда стимули за учените с публикации в световни издания

Университетските преподаватели и изследователи, чиито научни разработки са публикувани в авторитетни световните научни списания, като Web of Science и Scopus, ще получават бонуси, с които да бъде стимулирана публикационната им активност. Това предвижда Национална програма на Министерството на образованието и науката с бюджет в размер на 3,5 млн. лв. и обхват на действие до 2024 г.

В проекта на новата програма, публикуван за обществено обсъждане, пише, че България е сред страните с най-ниски нива на публикуване в авторитетни научни списания и затова e необходимо насърчаване на тази дейност посредством целево финансиране.

Увеличаването на броя на научните публикации на българските държавни висши училища, индексирани в световните бази данни, е важен елемент за обвързване на научните изследвания с нуждите и ползите за обществото и икономиката, изтъкват от просветното министерство. От там смятат, че увеличаването на публикациите ще се отрази положително върху рейтинга на българските висши училища  в международните научни класации, ще повиши видимостта на нашите изследователи, ще доведе до нарастване на  броя на международните проекти, в които те участват и ще повиши  качеството на висшето образование у нас.

Финансирането на програмата ще се извършва от МОН и държавните висши училища на принципа на споделено финансиране. За първата година от действието на програмата са предвидени до 500 000 лева, а за всяка от следващите три – до 1 000 000 лева.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top