fbpx
Начало » България » МОН поиска проверка от НАП на настоятелството на СМГ

МОН поиска проверка от НАП на настоятелството на СМГ

  • Ana Avtova
  • 30 сеп. 2017
  •  Коментарите са изключени за МОН поиска проверка от НАП на настоятелството на СМГ

Министерството на образованието и науката потърси съдействие от Министерство на финансите за проверка от Националната агенция за приходите от дейността на настоятелството, създадено към Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. Повод за това са сигнали за реализирани големи по обем приходи от стопанска дейност, развивана от настоятелството.

Това се казва в отговор на МОН до OFFNews по повод тяхно запитване.

По неофициална информация само за курсовете през септември от родителите са събрани повече от 300 хил. лева от такси. Оказва се, че това е станало в разрез със закона, става ясно от писмото от МОН до МФ.

„В писмото от МОН до МФ се посочва, че към много училища продължават да действат като юридически лица с нестопанска цел настоятелства, създадени по силата на отменения Закон за народната просвета и в разрез с приетия нов Закон за предучилищно и училищно образование. С него функциите на настоятелствата за подпомагане на училищната дейност са ограничени, доколкото законът предвижда създаване към всяко училище и детска градина на обществен съвет, който работи като орган за подпомагане на развитието и за граждански контрол аз управлението им“, се казва в прессъобщението от МОН.

Промени в Наредбата за финансиране на институциите в системата на предучилищното и училищното образование регламентират възможността на училищата, а не настоятелствата, да организират обучителни курсове срещу заплащане. Държавните и общинските училища могат да реализират собствени приходи от организиране на обучителни курсове срещу заплащане, в които учениците на същото училище може да се включват безплатно.

На 11 септември т. г. министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, след постъпили запитвания в МОН, изпрати писмо до регионалните управления на образованието и директорите на държавни и общински детски градини и училища по повод извършването на стопанска дейност на училищните настоятелства и събирането на средства от родителите.

В него изрично беше посочено, че безплатното образование включва право да не се заплащат такси за обучението, осигурявано със средства на държавния бюджет. Напомнено беше, че няма правно основание за събирането на пари за материали, консумативи и подобряване на материалната база и други текущи разходи. Също така беше отбелязано, че Законът за предучилищно и училищно образование не позволява училищата да използват настоятелствата за събиране на задължителни суми от родителите. В писмото беше посочено, че взимането на решения от настоятелството или от ръководството на училището за събиране на определена сума като дарение от всички родители е в разрез с доброволния характер на дарителството. Всичко това е трябвало да бъде сведено до знанието на родителите на децата и учениците и съвета на настоятелите при провеждане на родителските срещи в началото на учебната година.

До момента в Министерството на образованието и науката са постъпили общо два сигнала за поискани дарения – един от Пловдив и един от София. Сигналите са за закупуване на консумативи в училище, боядисване на класна стая и други. След проверка на МОН тази дейност е прекратена, се казва още в съобщението.

 

източник: OFFNEWS

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top