fbpx
Начало » България » МОН: Повече медалисти от олимпиади ще получават стипендии

МОН: Повече медалисти от олимпиади ще получават стипендии

  • bobi
  • 25 окт. 2022
  •  Коментарите са изключени за МОН: Повече медалисти от олимпиади ще получават стипендии

Повече ученици с медали от международни олимпиади ще получават стипендии от 2023 г.

Това обяви министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов по време на националния форум “Училищата с иновации за бъдещето”, организиран от МОН. Той обясни, че предстои промяна в наредбата за закрила на деца с изявени дарби. Тя ще позволи всички ученици, спечелили златни, сребърни или бронзови отличия от международни олимпиади, да получават стипендии. В момента възнаграждение се отпуска на ученик, класиран индивидуално на първо, второ или трето място. В същото време класирането при някои международни олимпиади се извършва в медали (златен, сребърен и бронзов), а не по места (първо, второ и трето). Затова не всички медалисти могат да получат стипендии.

На официалната церемония в зала 3 на НДК бяха наградени 36 иновативни учители от цялата страна. „Мисията на училището е да бъде прозорец към бъдещето. Учителите иноватори са онези смели хора, които търсят начини да предизвикат интерес у децата, да оставят у тях трайното усещане, че могат да бъдат откриватели и изследователи, и да бъдат подготвени за онова неизвестно бъдеще, пълно с предизвикателства, каза Сашо Пенов в приветствието си до участниците във форума. Бъдете здрави и продължавайте да не сте само учители, но и творци, и вдъхновители, пожела той на учителите от иновативните училища в страната.

542 са иновативните училища в България. Те се намират в 192 населени места в 28-те области в страната. Днес в България работят над 20 хиляди иновативни учители. По време на форума някои от тях представиха своите постижения в образователната сфера в областта на иновативното обучение.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top