fbpx
Начало » България » МОН няма да допусне да се стигне до дървени ваканции

МОН няма да допусне да се стигне до дървени ваканции

  • bobi
  • 12 сеп. 2022
  •  Коментарите са изключени за МОН няма да допусне да се стигне до дървени ваканции

„Учебната година ще започне присъствено, искам така и да остане, а така трябва и да продължи. От огромно значение за образователния процес е присъствената форма на обучение“. Това заяви служебният образователен министър Сашо Пенов в предаването „Неделя“ 150 по БНР.

Той уточни, че МОН заедно с Министерство на здравеопазването са приели общо решение да „няма се прекъсва цялостният учебен процес заради Covid ситуацията. „Когато в една паралелка има заболели деца, едва тогава може да се стигне до образование в електронна среда на самата паралелка, а не на цялото училище“, уточни Пенов.

Сашо Пенов подчерта, че служебното правителство ще направи всичко възможно, за да не се стигне до т.нар. дървени ваканции. „Съществуват взаимоотношения между самите разпоредители с бюджет, които при преценка на конкретната ситуация в конкретните училища могат да намерят механизми, които да допринесат до това да се предприемат мерки, които да доведат до това да не се затварят училища заради липса на отопление“, обясни той.

Проф. Пенов заяви, че в МОН има събрана информация за начините на отопление на училищата в страната, за да може при направата на разчети да се знае какви механизми са необходими, за да се осигурят недостигащите финансови средства за отоплението им.

„Радвам се, че оспорването на Наредбата за конкурсите за директори на училища се случи в самото начало. Когато се уточни съдържанието на Наредбата, във вида, който отговаря на Закона, тогава ще се редактира това съдържание и ще се провеждат конкурси по реда, предвиден в нея, защото така предвижда Закона – по ред и условия предвидени от Наредбата. Тези условия не бива да дописват закона“, коментира още министър Пенов.

Според него от професионалните среди, а не от политическата воля трябва да излезе предложението за формата на управление на училищната дейност.

В 2347 училища и 1799 детски градини ще започне учебната година, подготвени са всички материали, които безвъзмездно трябва да се предоставят на учениците, информира министърът.

„Училищата разполагат със значително количество техника – компютри, електронни дъски и т.н., няма недостиг. Много е важно да се продължи дейността по механизма на обхват на учениците, да се полагат всички грижи, за да могат всички деца, които подлежат на образование, да бъдат обхванати. Все повече деца са обхванати от механизма, това е дейност, която е съвместна на МОН с МВР и Министерството на труда и социалната политика. В момента са сформирани 1222 екипа за обхват, в които участват 18 244 души“, категоричен бе Сашо Пенов.

По думите на проф. Пенов няма недостиг на учители, обявените свободни места в регионалните управления на образованието трябва да са заети до 15 септември. „Сега в 448 училища и детски градини се търсят учители и персонал. .Става въпрос понякога и за движение на учители от едно място- на друго. По някои предмети има недостатъчно учители – математика, чужди езици и информационни технологии“, добави служебният просветен министър.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top