fbpx
Начало » България » МОН не смята външното оценяване да отпада

МОН не смята външното оценяване да отпада

  • bobi
  • 27 мар. 2020
  •  Коментарите са изключени за МОН не смята външното оценяване да отпада

От две седмици онлайн обучението върви в пълна сила. Ситуацията е динамична, като засега извънредното положение е удължено до 12-ти април.

Въпросите за учениците са много – какво ще се случва с външните оценявания за зрелостните изпити, ще имат ли ваканция за Великден, какво ще се случва с баловете, както и въобще ще се върнат ли децата в класните стаи до края на учебната година. Все въпроси с неясни отговори. И всички отговори се чакат от Министерството.

МОН обаче има различни сценарии според развитието на епидемичната ситуация. Това, което говорим днес относно срокове и видове изпити, утре може да не е валидно, заяви пред БНР заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

„На този етап не говорим за отпадане на външното оценяване”, каза г-жа Михайлова.

Външното оценяване след 4 клас има важна роля, свързана с възможността след този етап учениците да продължат в определени училища, а в настоящата ситуация е застрашено провеждането на олимпиади и състезания, които са балообразуващи за тези ученици, посочи Михайлова.

Отпадането на външното оценяване след 10 клас пък би засегнало правата на учениците от обединените училища, защото е свързано с възможността те да продължат обучението си, допълни заместник-министърът.

Днес нашите ученици, учители и цялото общество са поставени в условията на граждански изпит, посочи Михайлова и попита: „Нима граматиката по български език се изучава във втория срок на 4 клас?”

Истината е, че каккво точно ще се случва, все още никой не знае, ако съдим по думите на зам.-министър Таня Михайлова. Ще ви държим информирани.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top