fbpx
Начало » България » МОН: Дипломата от чужбина вече няма такова значение

МОН: Дипломата от чужбина вече няма такова значение

  • bobi
  • 17 сеп. 2020
  •  Коментарите са изключени за МОН: Дипломата от чужбина вече няма такова значение

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев взе участие в четвъртата национална конференция „Образование 4.0“.

По време на дискусията, която се проведе в НДК, бяха обсъдени предизвикателствата на дистанционното обучение по време на извънредното положение заради пандемията от COVID-19, както и приоритетите по отношение на онлайн образованието.

„Смятам, че може да се разчита на учителите и определено трябва да заложим на образованието, в което трябва да има и много инвестиции, защото след това ще има обществена възвращаемост, заяви просветният министър по време на конференцията.

Разговорът за бъдещето е задължителен за едно общество, трябва да водим този разговор за това накъде отиваме. Може да се обединим около няколко теми, едната от които е образованието. Драмата е, че днешните деца не знаят в какво бъдеще ще живеят, но то със сигурност ще бъде много динамично, ще минем през ера на още по-мащабни дигитални трансформации, разбиране на алгоритми, почти всички професии ще работят с алгоритми. Ето защо детето трябва да развие абстрактна интелигентност, множествена интелигентност, с възможности за надграждане в различните посоки“, обясни още министър Вълчев.

„Случиха се няколко неща по време на пандемията. В общи линии знаем изводите, макар да не можем да ги обосновем с количествени характеристики, но знаем, че дистанционното обучение спаси учебната година, знаем, че се натрупа психическа умора, увеличиха се неравенствата, нямаше го педагогическото взаимодействие. Знаем също така, че се увеличиха иновативните методи на преподаване, допълни той и посочи, че разрастването на културата на иновации в българското училище трябва да продължи.

,,Ако един човек е четящ, той винаги ще бъде оценен. Дипломата от чужбина сега няма значение. Днешните деца са различни, учат много повече чрез образи. Поради това е нужно да инвестираме много повече в материална база, в дигитализация. Трябва да променим външното оценяване – колкото по-малко заучаване, толкова по-добре. Интелигентността отдавна не е енциклопедична, а е интелигентност за справяне в живота“, завърши Красимир Вълчев.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top