fbpx
Начало » България » Млад учител е предложен за най-високото отличие в образованието

Млад учител е предложен за най-високото отличие в образованието

  • bobi
  • 26 май 2020
  •  Коментарите са изключени за Млад учител е предложен за най-високото отличие в образованието

Млад учител, който е само на 27 години, е предложен от колеги за най-високото отличие присъждано в образователната система на Република България – почетно отличие „Неофит Рилски“.

Учителят се казва Валери Балев и е най-младият начален учител в Основно училище (ОУ) „Св. св. Кирил и Методий” в малките градче Николаево в Старозагорска област.

Директорът на училището – Венина Цонкова коментира по темата с Валери.

„Преди 3 години, когато започна работа в нашето училище, още не беше навършил 24. Само след 2 години работа като учител в група за целодневна организация на учебния ден той заслужи доверието и уважението на целия колектив и най-вече обичта на децата.“

Младият учител успява дори да придобие V професионално-квалификационна степен за това време. От тази учебна година „златното момче“ на училището, както го наричат колегите му, вече е учител в начален етап.

Валери преподава на учениците от І до ІV клас в часовете по околен свят и по човекът и природата чрез иновативни методи в иновативна образователна среда по проекта за иновация „Аз природата и светът“, който е разработен от директора на училището, педагогическия съветник Петър Георгиев и самия Валери, които според Цонкова са „белите дробове“ на училището. „За тях няма невъзможни неща. Никога не казват „не знам“, „не мога“, „нямам време“. Дори не е необходимо да им се обяснява какво точно трябва да се направи, защото те разбират от половин дума“, споделя тя. С този проект основното училището в Николаево се нарежда в Списъка на иновативните училища в България.

За Валери Балев мотивацията да бъде учител е „лична вяра и убеденост“, че това е неговото призвание. „Общуването с деца, творчеството в педагогическата дейност ми носят лична удовлетвореност. В работата си поставям ученика в центъра. Мотивира ме възможността да бъда част от общност със споделени цели и идеи и да мога да оставя следа след себе си“, казва той. Споделя, че акцентира върху практическото приложение на знанията в живота и се старае „да развива у учениците си умения за индивидуална и екипна работа, за рационално управление на личното време, емоционална интелигентност и толерантност във взаимоотношенията с другите“.

„Смятам, че образованието е ключов елемент за настъпване на промяна и изграждане на истинско гражданско общество и като учител мога пряко да допринеса за това. Вярвам, че учителят има ключова роля в разкриването на потенциала на всеки ученик, както и в изграждането му като личност“, убеден е Валери. И с номинирането му за почетното отличие“ Неофит Рилски“ от педагогическия колектив на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ е сигурно, че и колегите му вярват в него и в отдадеността му на учителската професия.

Валери Балев е роден на 30 септември 1992 г., средното си образование образование завършва в Средно общообразователно училище „Георги Алексиев Каравелов“ в гр. Шивачево, област Сливен. През 2016-а завършва бакалавърска степен по специалността „Начална училищна педагогика с чужд език“, а година по-късно и магистратура „Мениджмънт на социални и образователни институции“ в Тракийския университет. Докато учи, Валери и работи и добива професионален опит в сектори, които са далече от училището – продавач- консултант в спортен магазин, в изграждането и поддръжката на телекомуникационни мрежи в голям хипермаркет, в застраховането… Участвал е като доброволец още като ученик в проект, свързан с мотивацията и уменията за учене в гимназиалния етап на образованието по програма „Коменски“. След това през 2016-а е преподавател в българско училище „Христо Ботев“ в испанската столица Мадрид в преддипломен стаж по програма за обмен на педагогически опит „Еразъм+“. Там преподава на учениците от първи до пети клас и ръководи извънкласни дейности по подготовката и организирането на различни тържества и празници с клуб „Млад родолюбец“.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top