fbpx
Начало » България » Младите учители в България – едва 15% от всички

Младите учители в България – едва 15% от всички

  • bobi
  • 13 февр. 2023
  •  Коментарите са изключени за Младите учители в България – едва 15% от всички

Младите учители в България са малко над 15% от всички, а над 70% от тях се отказват от преподаването още през първата година, алармират от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

 Това, от своя страна, поддържа рекордно висока средна възраст на българските педагози от 54 години, възраст, с десет години по-висока от средноевропейската като данните са устойчиви за последните 5 г., пише Дарик.

В София и някои големи градове недостигът на учители е безспорен, а в по-малките градове, поради бруталната безработица, той е по-малко осезаем, се казва в писмо от синдиката, изпратено до медиите. От там отчитат, че нараства броят на студентите в педагогическите специалности, но подчертават също така и че не най-добрите ученици избират да станат учители.

Синдикат „Образование“, в партньорство с МОН определят като изключително важна политиката за привличане и задържане на млади учители в системата на образованието.

Действия в посока към това са:  активизиране на наставничеството и менторството към младите учители; намаляване на бумащината в системата, повишаване на мотивацията на новоназначените учители и техните наставници за задържане на новите педагози в професията.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top