fbpx
Начало » България » Младеж с увреждания сбъдна мечтата си: ще учи археология

Младеж с увреждания сбъдна мечтата си: ще учи археология

  • bobi
  • 05 окт. 2023
  •  Коментарите са изключени за Младеж с увреждания сбъдна мечтата си: ще учи археология

Тежко болен младеж от Велико Търново сбъдна мечтата си да учи археология. Дни след 20-ия си рожден ден Радослав Борисов получи своята студентска книжка от Великотърновския университет за мечтаната специалност. Ради ще следва четири години археология дистанционно в редовна форма на обучение, а университетът поема напълно семестриалните му такси.

За Ради БНР е разказвало в свои репортажи за „Българската Коледа“, за битките на семейството му да събере непосилната сума за подходяща инвалидна количка, за проблемите младежът да се яви на матура, за да завърши средното си образование като счетоводител.

Радослав Борисов страда от прогресивна мускулна дистрофия и е със 100% инвалидност, но винаги е мечтал за археологията.

Археология съм решил още преди първи клас, заради един филм с динозаври и маймуни и от там ми хареса. Като цяло историята ме вълнува, не само за динозаврите, но и за хората, как са произлезли и накъде отиват“.

Миналата година Ради не успя да се яви на матурата, защото здравословното му състояние не позволява да бъде 4 часа в класната стая за държавните зрелостни изпити. Последва журналистическа намеса и решение на Просветното министерство на следващата година младежът да се яви на матурите, като изпитната комисия го посети в дома му. Дойде времето за новите матури.

„Един път бях скъсан. Вторият път успях. С много добър взех матурата и сега на 2 октомври дойдоха от университета четирима студенти и преподавателят. Донесоха ми студентската книжка, книга, тениска и грамота. Казаха от университета, че ще бъде онлайн, дистанционно обучение, за което малко се притеснявам как ще стане, но те ще кажат. Имам желания да започна, защото има много здрави деца, които нямат хъс да започнат в университет и едва са влезли. Аз имам хъс, не е да нямам“, казва Ради.

Радослав Борисов е записан редовна форма на обучение в специалността „Археология“ във Великотърновския университет. Още миналата година, когато се разбра, че има проблеми с явяването на матурите, от университета се свързали с майката на Ради – Светла Цанева:

„Кандидатстването, след като правихме репортажа, когато не ни допуснаха да се явяваме на матура, се обадиха от университета и поддържахме постоянна връзка с преподавателя. После той се обади и каза, че са запазили място на Ради и като вземе матурата веднага да подава документите и вече е студент. Попитах за студентските такси и преподавателят каза, че университетът поема всичко. Страшно много им благодарим, тъй като поддръжката на Ради и за апарати е много скъпа. Страшно много им благодаря, че ще ни „ударят“ едно рамо и то не малко, това са четири години“.

Археологията е трудна специалност, но Ради е обнадежден, че ще се справи.

„Оптимистично настроен съм, защото ми идва отвътре. Няма за какво да се притеснявам. Каквото стане, стане. Много студенти ги късат и после пак минават същите изпити. Така че няма от какво да се притеснявам. Аз от малък си усещах, че точно тази мечта, археолог, ще се сбъдне. Това си го знаех“.

Заболяването на Радослав Борисов е нелечимо, той е на поддържаща терапия, разказва майката Светла Цанева:

„Засега с лекарства му поддържам имунната система да е стабилен. Пазя го по-рядко да се разболява и поддържам положението. Само напред и нагоре, така трябва да бъде. Много благодаря!“

20-годишният Ради, вече студент по археология, си има рецепта за живота, а основната съставка в нея е борбеност. И се обръща към другите хора като него:

„Да не се отказват, както аз го направих. Казах си – за какво да се жалваш, за какво да се чувстваш, че си виновен? Не си виновен. Така се е случило. Продължавай напред, после цял живот ще те е яд, че не си учил. Казвам на всички с моята болест и не могат да ходят или каквато и друга болест да е – да не се отказват, да не се предават и всичко ще се сбъдне, ако вярват в себе си и успяват“.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top