fbpx
Начало » България » Младежите по информатика с 4 медала от Олимпиада

Младежите по информатика с 4 медала от Олимпиада

  • bobi
  • 29 авг. 2019
  •  Коментарите са изключени за Младежите по информатика с 4 медала от Олимпиада

Приключи Европейската младежка олимпиада по информатика, която се проведе от 23 до 28 август 2019 г. в Марибор, Словения. Участваха 90 състезатели от 24 страни. Състезанието е с обосен статут за родината ни, тъй като през 2017 г. бе инициирано от България и постави началото на значима практика във всички страни в Европа.

Олимпиадата предоставя възможност за подготовка и участие на състезатели до 15.5 – годишна възраст. Третото поредно издание на eJOI донесе поредните страхотни резултати на младите надежди в информатиката, а именно: 3 сребърни и 1 бронзов медали!

Резултатите от eJOI 2019 се зачитат и като резултати за Младежката балканиада по информатика (JBOI), тъй като такава няма да се проведе тази година, и според която резултатите са равняват на цели 4 сребърни медала! В нея се състезаваха 38 участници от 10 балкански страни.

Тазгодишният национален младежки отбор на European Junior Olympiad in Infrmatics бе в състав:

  • Атанас Димитров, 8 клас, СМГ – сребърен медал
  • Деян Хаджи-Манич, 7 клас, МГ Варна – сребърен медал
  • Благо Гунев, 8 клас, СМГ – сребърен медал
  • Велислав Гърков, 7 клас, 2 СУ София – бронзов медал

Техни ръководители са проф. Каталина Григорова (РУ „Ангел Кънчев“) и Илиян Йорданов (Софийски университет). Българската делегация включваше и инициаторите (с изключение на СООПН) – гл. ас. Бисерка Йовчева (Школа А&Б Шумен), проф. Красимир Манев (президент на eJOI, президент на Международната по информатика 2014-2017) и Елена Маринова (Musala Soft).

В първата половина на септември предстои и Балканската олимпиада по информатика в която е предназначена за състезателите в по-горните гимназиални класове, и ще се проведе в Атина, Гърция.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Сдружението на олимпийските отбори по природни науки – СООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация “Америка за България”. С финансовата подкрепа на Фондацията Сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците олимпийци. Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-ми и 12-ти клас. От създаването на българското олимпийско движение (1959 г.) по природни науки към 2018 г. нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 893 медала – 167 златни, 308 сребърни, 418 бронзови – от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top