fbpx
Начало » България » Министър Цоков се срещна с посланика на РСМ у нас Н.Пр. Агнеза Руси Поповска

Министър Цоков се срещна с посланика на РСМ у нас Н.Пр. Агнеза Руси Поповска

  • bobi
  • 22 февр. 2024
  •  Коментарите са изключени за Министър Цоков се срещна с посланика на РСМ у нас Н.Пр. Агнеза Руси Поповска

Засилването на сътрудничеството между висши училища и научни организации, както и  включването в приоритетни за ЕС инициативи като европейските университетски алианси. Това бяха част от темите, обсъдени по време на срещата между министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и посланика на Република Северна Македония у нас Н. Пр. Агнеза Руси Поповска. В разговора участва и проф. Генка Петрова, заместник-министър на образованието и науката. 

Специален гост в МОН беше Дорина Иванчева, ученичка в 12. В клас на 9. Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“. Тя е сред наградените в конкурса на МВнР за есе „Посланик за един ден“ и като част от инициативата имаше възможност да участва в дипломатическа среща.

По време на разговора бяха коментирани политиките насочени към студентите и докторантите от Северна Македония. Отбелязани бяха и съвместните научни проекти на учени от БАН и Македонската академия на науките и изкуствата, сред които и такива финансирани от фонд „Научни изследвания“ на МОН, както и от Рамковата програма „Хоризонт 2020“.

И двете страни се обединиха около необходимостта от задълбочаване и надграждане на двустранните образователни и научни връзки в рамките на подписаната Програма в областта на образованието и науката между България и Северна Македония за периода 2022-2025 година, съобщават от пресцентъра на МОН.

В срещата участваха още Пейка Траяновска, съветник на посланик Поповска, началникът на кабинета на министъра на образованието и науката Наталия Михалевска и експерти от МОН.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top