fbpx
Начало » България » Министър Цоков откри Център за иновативни образователни технологии в УНСС

Министър Цоков откри Център за иновативни образователни технологии в УНСС

  • bobi
  • 24 ное. 2023
  •  Коментарите са изключени за Министър Цоков откри Център за иновативни образователни технологии в УНСС

Откриваме не просто нови зали за обучение на бъдещите учители на България, а хъбове за иновации, които да бъдат живата връзка между средното и висшето образование.

Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на откриването на Център за иновативни образователни технологии, създаден по Национална програма „Повишаване компетентностите на преподавателите от държавните висши училища, подготвящи бъдещи учители“ на МОН. Двамата заедно с ректора на Университета за национално и световно стопанство проф. д-р Димитър Димитров прерязаха лентата на новата зала и пожелаха успех на проф. д-р Янка Тоцева, ръководител на катедра „Педагогика“ във висшето училище.

„Надявам се, че в бъдеще УНСС ще има още повече студенти, които са бъдещи учители по икономика, по информационни технологии, по предприемачество. Има необходимост от учители с такава квалификация, които да подготвят децата за променящия се пазар на труда. Този център също така ще помага и на директори на училища, които се подготвят в областта на управление на образователните организации, което също е изключително важно. Благодаря ви за усилията и за това, което сте направили и ви пожелавам успех в бъдеще“, каза министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков. Той пожела на преподавателския екип да изпълнят залата със студенти, които да бъдат утрешните лидери и двигатели на образователната реформа и внедряването на още повече иновации в преподавателския процес.

От своя страна ректорът на УНСС благодари за подкрепата на МОН за реализиране на този център и за сътрудничеството в много други области. Той обясни, че ръководеният от него университет има не само потенциал в тази сфера, но и вече са изградени партньорства с Асоциацията на икономическите училища и Асоциацията на езиковите училища в България, както и съвместни инициативи с много други училища от цялата страна. „Реализирането на компетентностния подход в педагогическата практика е предизвикателство не само към учителите, но и към университетските преподаватели в тази област. Очакванията към професионалните педагози да прилагат иновативните образователни технологии и компетентностния подход в образователната среда изисква от висшите училища, ангажирани с тази подготовка, неговото интегриране в процеса на обучението на желаещите да придобият квалификация да работят като учители в системата на предучилищното и училищното образование“, каза ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров при откриване на Центъра.

В рамките на събитието беше открита изградената и внедрена от един от големите мобилни оператори високоскоростна корпоративна мрежа в УНСС с капацитет 10 Gbps, която ще допринесе за успешното прилагане на иновативните технологии в процеса на обучение.

Министър Цоков разгледа и новата библиотека на УНСС. С отпуснатите от Министерски съвет близо 2 млн. лв. за цялостната ѝ реновация са обособени съвременни читални, модерен център за предоставяне на информация, внедрени са съвременни технологии за почистване и съхранение на книжните единици. На входа на библиотеката, читателите биват посрещани от робот, който отговаря на редица въпроси – за история на библиотеката, как да се изкара читателска карта, помага да се намерят конкретните книги, които трябват на студентите и др.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top