fbpx
Начало » България » Министър Пенов: И днес имаме нужда от будители

Министър Пенов: И днес имаме нужда от будители

  • bobi
  • 01 ное. 2022
  •  Коментарите са изключени за Министър Пенов: И днес имаме нужда от будители

Служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов отправи приветствие за Деня на народните будители, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

„Скъпи дейци на образованието, науката, просветата и културата, учители, преподаватели във висши училища, ученици и студенти, родители, идеята за създаване на празник за почитане на народните будители в България възниква след Първата световна война, когато българският народ има огромна нужда от духовна подкрепа и събуждане на надеждата и вярата в утрешния ден, който може да донесе нещо повече и нещо по-добро на България. Важно е да припомним това именно днес, когато след три десетилетия преход, завършил или продължаващ, сякаш не се оправдават очакванията ни за по-добро бъдеще на нашата родина. Затова според мен е важно да си спомним как и защо възниква този празник“, казва в приветствието си образователният министър.

Проф. Пенов отбелязва, че датата, избрана точно преди 100 години от правителството на Александър Стамболийски, не е случайна, разбира се. На този ден Българската православна църква почита св. Иван Рилски, смятан за покровител на България.

Идеята за празника ни препраща към православната вяра и към славянската писменост, които съхраняват нашия народ през много изпитания в продължение на хиляда години. Препраща ни най-вече към духовния подвиг на поколения книжовници и творци, които в най-трудните за народа ни години успяват да вдъхнат кураж, сили и надежда на нашите предци, за да успеят те да реализират Българското възраждане – първо стопанско и духовно, а след това и политическо.

За съжаление, не е възможно да бъдат изброени всички народни будители, посочва министър Пенов. Той подчертава, че в този празничен ден, трябва да се сетим и за всички незнайни будители.

„Трябва да отдадем признателността си и на днешните будители, защото признанието на цялостната им дейност не трябва да идва след векове. Като общество ние почитаме мнозина от тези наши национални герои. Но някак обръщаме малко внимание на идеите, ценностите и принципите, които са ни завещали те. Прекланяме се пред Паисий заради историята, която е написал, и националния дух, който е събудил. Но той ни е завещал и мечтата да имаме отново своя държава и тя да бъде славна и културна. Много рядко обаче самите ние си задаваме въпроса какви усилия влагаме, за да променим съвременна България към по-добро, за да живеем заедно и обединени“.

„И днес имаме нужда от будители – от хора, които да ни дадат надежда, да ни мотивират и мобилизират, за да работим за нашето по-добро бъдеще. Но със сигурност и всеки от нас трябва да се замисли върху своите дела. В резултат на усилията на всички тези хора, които честваме днес, ние не просто сме свободни граждани на независима държава. Ние сме и хора с образование и огромни възможности чрез новите технологии още повече да се образоваме, да придобиваме още повече знания и умения и не само да бъдем будени и пробуждани, но да бъдем и сами будители, да даваме знание, мъдрост, цел и посока на хората около нас“, заявява образователният министър.

Проф. Сашо Пенов казва, че искрено се надява, че и в празнични, и в делнични дни все повече ще осъзнаваме собствената си роля като родители, като учители, като хора, работещи за тази държава, за приноса ни за изграждането на България като добро място за живеене, модерна държава, с висок жизнен стандарт, с международен авторитет. Честит празник!, пожелава министърът на образованието и науката в своето приветствие.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top