fbpx
Начало » България » Министър Николай Денков: Ще работим за по-мотивирани и подготвени преподаватели в университетите

Министър Николай Денков: Ще работим за по-мотивирани и подготвени преподаватели в университетите

  • bobi
  • 21 дек. 2021
  •  Коментарите са изключени за Министър Николай Денков: Ще работим за по-мотивирани и подготвени преподаватели в университетите

Министерството на образованието и науката (МОН) ще работи за повишаване на мотивацията и подготовката на преподавателите в университетите. Това каза министърът на образованието и науката академик Николай Денков на церемонията „Академични Оскари“, на която бяха наградени най-добре класираните висши училища в Рейтинговата система за 2021 г., съобщи пресцентърът на МОН.

„Светът се развива доста бързо и ако искаме да бъдем конкурентоспособни в европейски и в световен план, то трябва да ускорим работата. Няколко области в сферата на висшето образование ще бъдат приоритетни в следващите месеци и в тях ще трябва да се работи много упорито“,  отбеляза акад. Денков.

Той уточни, че заедно с ректорите на университетите ще бъде продължен разговорът за повишаване на подготовката и мотивацията на преподавателите във висшите училища. Отворен стои и въпросът за фрагментираността на системата, който трябва да бъде решен. Третият приоритет е свързан с развитието на научните изследвания и тяхното приложение в практиката.

Според акад. Денков България има много голям потенциал както за развитие на проучванията, които да се полезни за обществото, така и за тяхното прилагане.

Министърът на образованието смята, че последователните политики в сферата на висшето образование през последните години вече дават резултат, който е видим и за обществото.

Пример затова е утвърждаването на Рейтинговата система, чиито данни помагат за вземането на важни управленски решения.

Тазгодишното издание на Рейтинговата система на висшите училища в България беше представено в Министерството на образованието и науката на 2 декември 2021 г.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top