fbpx
Начало » България » Министър Денков: Учители и родители да гледат децата внимателно за проявени симптоми

Министър Денков: Учители и родители да гледат децата внимателно за проявени симптоми

  • bobi
  • 20 сеп. 2021
  •  Коментарите са изключени за Министър Денков: Учители и родители да гледат децата внимателно за проявени симптоми
Denkov

Сменихме радикално системата, по която ще се затварят и отварят училищата по време на пандемията. Тя е насочена към максимално присъствено обучение“. Това каза днес министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

По думите му насоките на МОН за работата на детските градини и училищата създават баланс и дават възможности на директорите да решават дали и кога учениците да преминат на ротация или на обучение от разстояние в електронна среда.

„Това е съвсем нов механизъм, който не беше изпробван преди 15 септември. Има и своите рискове, но е насочен максимално към това да бъдат отворени училищата“, каза той.

„Създаден е баланс с механизма и насоките – максимално отворени училища, но ако има болен ученик, се карантинира паралелката, директорът решава дали училището ще мина към ротация или дистанционно обучение“, посочи още Денков.

По повод началото на новата учебна година той каза, че е важно вътре в училищата да се спазват необходимите противоепидемични мерки.

„Директори, учители и родители трябва да гледат внимателно децата и ако видят симптом, да приберат детето вкъщи, да го тестват, за да не пламне цялата паралелка или училище“, заръча министърът.

Денков обобщи, че около 35% от учителите са ваксинирани, около 3% са с първа игла. Около 20% са преболедували.

„Т.е. имаме покритие малко над 50% от учителите“, посочи той.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top