fbpx
Начало » България » Министър Денков: Установени са сериозни пропуски в дистанционното обучение

Министър Денков: Установени са сериозни пропуски в дистанционното обучение

  • bobi
  • 18 авг. 2021
  •  Коментарите са изключени за Министър Денков: Установени са сериозни пропуски в дистанционното обучение

Министерството на образованието е установило сериозни пропуски в дистанционното обучение и ще направи всичко възможно за присъствено обучение в условията на пандемия. Това заяви от парламентарната трибуна ресорният министър Николай Денков.

Образователното министерство е разработило насоки за действия в определени ситуации, които в момента се изпратени за съгласуване в здравното министерство.

„Разписаните в насоките задължителни и препоръчителни мерки осигуряват условия за преминаване към обучение в електронна среда само в краен случай, и най-вече на локален принцип – отделен клас, отделно училище, или училища в отделно населено място, в съответствие с конкретната епидемична обстановка, спецификите на училището и учениците“, каза Денков.

Той обяви, че на 5 септември ще стане ясно какъв процент от педагогическия персонал е ваксиниран или преболедувал Covid-19. Към средата на юли около30 % от учителите са били ваксинирани, но в министерството се нуждаят от актуални данни, за да набележат мерките за началото на учебната година.

„По отношение на колективния имунитет аз съм за съжаление убеден, че в момента сме все още далече от него, още повече с развитието на Делта варианта. Но ние призоваваме учителите, родителите, там където децата над 12 години могат да се ваксинират доброволно, това да бъде направено“.

Твърде рано е да се мисли за удължаване на учебната година заради пандемията, каза още Николай Денков.

„Както виждате ситуацията с епидемията е много динамична. Само преди две или три седмици очаквахме, че вълната ще бъде в края на месец септември и началото на октомври… Сега виждаме, че много по-бързо се променят нещата, затова аз не бих тръгнал отсега да планирам удължаване на учебната година през месец юли“.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top