fbpx
Начало » България » Министър Денков: В училищното образование трябва да има деполитизация

Министър Денков: В училищното образование трябва да има деполитизация

  • bobi
  • 14 юни 2021
  •  Коментарите са изключени за Министър Денков: В училищното образование трябва да има деполитизация

„Повече от 1/3 от регионалните началници в образованието са ангажирани с партийна дейност, което е притеснително. Изненадващо е, че в закона няма ясно регламентирано изискване партийна политическа дейност да не се случва в училищната система. Този пропуск трябва да бъде преодолян. Висшето образование е освободено от политически доктрини. В училищното образование също трябва да има изискване за деполитизация на системата“. Това коментира пред БНР служебният министър на образованието проф. Николай Денков.

Той допълни, че има сигнали за натиск върху учители и върху директори по време на предизборни кампании.

„Важно е да се подготвим за следващата учебна година. Сегашната ще завърши сравнително успешно. Но това не ни успокоява, защото през последните години нямаме качествен скок нагоре в представянето на учениците въпреки значителното увеличаване на средствата в тази сфера. Трябва да се минимизира разликата между отделните региони и възрастовите групи“, посочи той.

Проф. Денков каза: „Имаме добър баланс между това колко места субсидира държавата и завършващите студенти.

„Във висшето образование има промяна в правилната посока, но не е достатъчна. За да могат университетите ни да се състезават с европейските, трябва да повишат значително научната си дейност… Почти сме готови с картата за висше образование, следващата седмица ще я качим за публично обсъждане“, заяви министър Денков.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top